Dubrovačko područje zahvatio snijeg s grmljavinom, bura na Jadranu značajno je oslabila

Dubrovačko područje zahvatio snijeg s grmljavinom, bura na Jadranu značajno je oslabila

Foto: Crometeo

NAJVIŠE snijega tijekom dana pao je u Slavoniji, no bilo ga je i u drugim dijelovima zemlje. Slab snijeg počeo je padati i u srijedu navečer u srednjoj Dalmaciji na području između Makarske i Omiša, a zabilježen je i na Pelješcu, javlja Crometeo.

Snijeg je počeo padati i na dubrovačkom području oko 21 sat. Na Srđu je bila prava mećava s jakim snijegom, solikom, grmljavinom i burom. Palo je nekoliko centimetara snijega, a moguć je snijeg i u samom gradu.

Od službenih postaja DHMZ-a, u 19 sati najviše snijega je izmjereno na Zavižanu, 66 centimetara. Slijede Gradište-Županja 18, Gospić 16, Slavonski Brod 10, Nova Gradiška 9, Daruvar 8, Osijek 7 itd. Na Crometeo mjernoj postaji u Kutjevu izmjereno je čak 22cm snijega. Obilan snijeg padao je zadnja 2 dana u velikom dijelu BiH, osobito u središnjim dijelovima zemlje. Na Crometeo mjernoj postaji u Žepću – Donji Lug izmjereno je čak 53cm snijega.

Srijeda je donijela nastavak hladnoće i znatno nižih temperatura od prosjeka za dio godine, osobito na Jadranu. Minimalne temperature zraka bile su od -5°C u Pargu do 6°C u Komiži. Na Zavižanu je minimalna temperatura zraka iznosila -11°C. U Lici i Gorskom kotaru niti najviše dnevne temperature nisu rasle iznad 0°C. Drugdje je bilo od 1°C na najviših 10°C, koliko je danas izmjereno u Hvaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do 19 sati najviše je oborina palo na Zavižanu, 16mm. U Gradištu je palo 10, u Osijeku 9, Slavonskom Brodu 6mm oborine.

Bura je na Jadranu značajno oslabila u odnosu na utorak. Prisjetimo se, na Paškom mostu orkanska bura imala je udare do 170km/h. Zanimljiv je primjer Zavižana gdje su temperatura zraka od -10°C i udari vjetra preko 130km/h davali osjet hladnoće ispod -20°C. Podno Biokova bura je jučer imala udare do 153km/h. U srijedu je posvuda došlo do slabljenja bure. Ipak, i dalje je bilo olujnih udara, osobito ujutro. Primjerice, u Splitu je najjači udar iznosio 108km/h, u Čilipima 90, Šibeniku 79km/h.

U nadolazećoj noći preko južnog Jadrana će se premještati slabo izražen ciklonalni centar što bi malo oborina moglo donijeti Dalmaciji, osobito na otvorenom moru i otocima.

Prema prognozi DHMZ-a sutra nas očekuje djelomice ili pretežno sunčano, a promjenljivije uz povremenu kišu bit će na jugu Dalmacije. Vjetar većinom slab, na Jadranu još u noći i ujutro umjerena, podno Velebita i jaka bura, danju će sasvim oslabjeti. Jutarnja temperatura od -6 do -1, na Jadranu 2 do 7, a najviša dnevna od 0 do 5, na Jadranu 7 do 12 °C.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara