Dubrovnik odbio platiti osiguranje za predstavu autora koji "mrzi islam iz dna duše"

Dubrovnik odbio platiti osiguranje za predstavu autora koji "mrzi islam iz dna duše"

Foto: Hina

DUBROVAČKI gradski vijećnici jednoglasno su u subotu odbili financiranje osiguranja predstave ''Elementarne čestice'' koja je odlukom Festivalskog vijeća, usprkos činjenici da predstavlja sigurnosni rizik, nedavno vraćena na programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Na zahtjev vijećnika HDZ-a, dnevni red sjednice Gradskog vijeća je nadopunjen Zaključkom o neprihvaćanju financiranja dodatnih troškova osiguranja predstave "Elementarne čestice" koja je s programa Igara maknuta jer njezino izvođenje predstavlja sigurnosni rizik.

Vijećnica HDZ-a Sanja Putica istaknula je kako stavovi Michela Houellebecqa, autora djela prema kojem se radi predstava, prema islamu neprihvatljivi.

''Autor djela prema kojem je rađena predstava često vrijeđa islam i muslimane i on je pod zaštitom francuske policije'', rekla je Sanja Putica.

Vijećnik koalicije HNS-SDP-HSU-a Esad Ćustović rekao je pak kako se radi o predstavi koja se nije ni trebala naći na repertoaru Igara jer graniči s vulgarizmom.

"Autor mrzi islam iz dna duše"

''U jednoj sceni graniči s pornografijom. Ova predstava ne govori o islamu, ali autor mrzi islam iz dna duše. On se ne smije u Francuskoj slobodno kretati jer s njime mora biti osiguranje. S aspekta sigurnosti mogu reći kako Bošnjaci neće praviti nikakve probleme, ali generalno gledajući može eventualno implicirati određene sigurnosne rizike'', rekao je Esad Ćustović te dodao kako govori u svoje ime.

HNS-ov Nenad Vekarić upitao se je li mudro vezivati autora uz predstavu, a uzvratio mu je HDZ-ov Marko Potrebica upitavši bi li se drugačije raspravljalo da Houellebecq umjesto islama vrijeđa Hrvate.

''Ja vas pitam kako bi mi ovdje govorili da je umjesto o islamu Michela Houellebecq govorio o Hrvatima ili da je veličao 'Veliku Srbiju'. Bi li bio dobrodošao? Sve što vam treba je da se netko u Gornjoj Maoči zamota u crno i slika dok pali sliku Dubrovnika. Je li nam to potrebno?'' rekao je Potrebica.

Zbog Houellebecqa već izgubljeno 650 tisuća kuna

Inače, zbog ove predstave financijsku potporu u iznosu od 650 tisuća kuna Dubrovačkim ljetnim igrama uskratila je Županija dubrovačko-neretvanska, a na nedavnoj sjednici Festivalskog vijeća Igara odlučeno je kako će ta sredstva iznaći Ministarstvo kulture i Grad Dubrovnik.

Predstava "Elementarne čestice", koja je početkom svibnja proglašena sigurnosnim rizikom i skinuta s programa 66. dubrovačkih ljetnih igara, bit će premijerno izvedena 21. srpnja na plaži u Kuparima u blizini Dubrovnika, odlučeno je 27. svibnja na sjednici Festivalskog vijeća Igara u Ministarstvu kulture.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara