Đukanovićev DPS pobjednik lokalnih izbora u Crnoj Gori, ali bez apsolutne većine u Podgorici

Đukanovićev DPS pobjednik lokalnih izbora u Crnoj Gori, ali bez apsolutne većine u Podgorici

Foto: Guliver Image/Getty Images

GRAĐANI Crne Gore u nedjelju su birali lokalnu vlast u 11 općina i glavnom gradu Podgorici, a najveći interes vladao je upravo za ishod lokalnih izbora u Podgorici, jer od toga može ovisiti hoće li Crna Gora na prijevremene parlamentarne izbore.

Na osnovi 100 posto obrađenih glasova, nijedna stranka u Podgorici, gdje je na izbore izašao 71 posto birača, nije osvojila apsolutnu većinu, priopćio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT), prenosi RTCG.

Najveći broj glasova osvojila je koalicija "Za europsku Podgoricu-Milo Đukanović" sa 46,6 posto (oko 49.300 glasova) odnosno 28 mandata.

Zatim, Demokratski front koji je osvojio 28,5 posto (oko 30.100 glasova) odnosno 17 mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Socijalistička narodna partija je osvojila 14,6 posto (oko 15.400 glasova) odnosno devet mandata.

Koalicija "Europsko lice Podgorice" osvojila je 9 posto (oko 9.500 glasova) odnosno pet mandata.

Albanska koalicija osvojila je 1,2 posto (oko 1.200 glasova) što znači da ne prelazi izborni prag i ne ulazi u općinski parlament.

Na izborima u Podgorici vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića nastupala je s tradicionalnim parterima iz manjinskih naroda - Hrvatskom građanskom strankom (HGI), Bošnjačkom strankom (BS) - Liberalnom partijom (LP) i Demokratskom unijom Albanaca (DUA), ali bez Socijaldemokratske partije (SDP) s kojom vlada na državnoj razini.

Koalicija Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) nastavit će vladati  i u Žabljaku. Ta koalicija osvojila je 1.198 glasova odnosno 17 zastupničkih mjesta, jedan mandat više nego u dosadašnjoj lokalnoj skupštini. Slijedi ih Socijalistička narodna partija s osam osvojenih mjesta, prenosi RTCG.

Lider DPS-a Milo Đukanović rekao je sinoć nakon objavljivanja rezultata da je DPS u Podgorici ostvario odličan rezultat. Istaknuo je da su osvojili deset posto više glasova nego što su osvajali ranije u koaliciji sa SDP-om. Zahvalio je na podršci građana na lokalnim izborima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara