Đurić: Prosvjedi na Kosovu usmjereni su protiv normalizacije odnosa

Đurić: Prosvjedi na Kosovu usmjereni su protiv normalizacije odnosa

Screenshot: Kallxo.com

ŠEF UREDA za Kosovo u srbijanskoj vladi Marko Đurić ocijenio je da su jučerašnji prosvjedi u Prištini političke prirode, potaknuti socioekonomskim razlozima i nezadovoljstvom, te da ugrožavaju državne i nacionalne interese Beograda jer su usmjereni protiv dosad postignutih sporazuma o normalizaciji odnosa.

Komentirajući prosvjede u utorak u središtu Prištine tijekom kojih je ozlijeđeno više od 90 osoba, među njima 56 pripadnika kosovskih snaga reda, dok je 160 osoba privedeno, Đurić je za Radioteleviziju Srbije (RTS) rekao da su ti neredi, među ostalim, i posljedica nezadovoljstva što "uzak krug političke elite kosovskih Albanaca već godinama drži vlast na Kosovu" bez vidljiva gospodarskog napretka.

Prosvjede je organizirao pokret "Samoodređenje" Albina Kurtija, istaknuvši dva zahtjeva - da ministar u kosovskoj vladi Aleksandar Jablanović podnese ostavku zbog vrijeđanja mještana Đakovice te da rudarski kombinat Trepča postane javno poduzeće u vlasništvu Kosova.

"Zahtjevi koji ističu neki albanski politički lideri su prije svega politički i upereni protiv svih do sada postignutih sporazuma - protiv naših državnih i nacionalnih ciljeva i interesa i oni se svode na otimanje, praktično, konfiskaciju Trepče", ocijenio je Đurić za RTS.

"Svi moraju raditi u interesu srpske zajednice"

Đurić je, u povodu zahtjeva za smjenu jednog od trojice ministra Srba u kosovskoj vladi, rekao i da svi politički predstavnici u kosovskim institucijama moraju "raditi u interesu srpske zajednice" na Kosovu.

"Ako u tom segmentu srpski članovi vlade ne budu dali rezultate, možda će netko iz Beograda od njih tražiti odgovornost", poručio je šef ureda srbijanske vlade za Kosovo.

U povodu predstojećeg novog kruga dijaloga Beograda i Prištine 9. veljače u Bruxellesu, Đurić je najavio da će srpska strana, uz formiranje Zajednice srpskih općina, što je dio briselskog sporazuma, na stol staviti i imovinsko pitanje, odnosno vlasništvo nad kombinatom Trepča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rješavanje pitanje imovine je ključni dio za stvarnu normalizaciju odnosa na Kosovu, jer sve dok imate dvije skupine ljudi koji se ne slažu oko toga šta je čije na tako malom teritoriju, onda ne možemo govoriti ni o širem gospodarskom napretku", rekao je Đurić.

Prosvjedi izazvani Jablanovićevom uvredom Albanaca

Prosvjed u utorak u Prištini drugi je u posljednjih pet dana na kojima se zahtijeva ostavka ministra rada, kosovskog Srbina Aleksandra Jablanovića, jednog od trojice Srba u vladi kosovskog premijera Ise Mustafe. Jablanovića prosvjednici optužuju za vrijeđanje Albanaca zbog njegove izjave od prije dva tjedna kada je "divljacima" nazvao albanske prosvjednike koji su spriječili skupinu Srba da posjete manastir na zapadu Kosova u povodu pravoslavnog Božića tvrdeći da među njima ima "ratnih zločinaca".

Od Jablanovića je poslije tog incidenta zatražena isprika, koju je on par dana kasnije i uputio Đakovčanima, a kosovski premijer Isa Mustafa sinoć je, poslije nasilja tijekom prosvjeda, poručio kako bi nakon svega, Jablanović i sam mogao razmisliti o povlačenju iz vlade.

"Svaki čovjek, pa i Jablanović treba svjesno odgovarati za svoje izjave. Ako se ministar Jablanović bude povukao, to bi možda bilo i poželjno", rekao je Mustafa u intervjuu za Radioteleviziju Kosova, čije su dijelove prenijeli i beogradski elektronički mediji.

"Pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti"

Mustafa je ocijenio da su jučerašnji prosvjedi "izišli iz okvira" zahtjeva oporbenih stranaka za smjenu Jablanovića i pretvaranje Trepče u javno preduzeće, već da su bili "tipično politički prosvjed" na kojem je tražena smjena kosovske vlade.

Prema izvješćima Radija Slobodna Europa, zamjenik premijera i šef kosovske diplomacije Hashim Thaci prosvjede je označio kao "pokušaj nasilnog preuzimanja vlasti", dok je kosovska predsjednica Atifete Jahjaga nasilje na ulicama Prištine ocijenila "u potpunosti neprihvatljivim" i pozvala sve političke stranke na "ponovnu uspostavu dijalog i pronalaženje zajedničkog jezika za otvorena pitanja".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara