Duž hrvatskog Jadrana kreće eko akcija Plava čistka

Foto: Hina

U HRVATSKOJ se danas po prvi put provodi ekološka akcija Plava čistka, u organizaciji opatijske udruge Žmergo, u sklopu koje se čisti more, podmorje i priobalje duž hrvatskog Jadrana.

Plava čistka se održava na primjeru eko akcije Zelene čistke, najveće volonterske nacionalne akcije u kojoj građani uklanjaju nelegalna odlagališta otpada i odbačene predmete iz prirode.

Zelena čistka se provodi već tri godine, te je sudjelovanje mnogo volontera pridonijelo čistoći okoliša i potaknulo nove akcije i projekte, kao što je Plava čistka, doznaje se iz udruge Žmergo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predviđeno je da se akcija održi u Dubrovniku, Korčuli, Orebiću, Rovinju, Primoštenu, Šibeniku, Biogradu, Tkonu te na pet lokacija u Splitsko-dalmatinskoj i desetak u Primorsko-goranskoj županiji.

Plava čistka se na pojedinoj lokaciji provodi tijekom jednog dana, a rasporedi datuma čišćenja po lokacijama dostupni su na Facebooku.

Cilj eko akcije je potaknuti svijest građana o potrebi zaštite okoliša i mora uz kojeg se i od kojeg živi. More i prirodne ljepote su osnova za održivi turizam Hrvatske, ističu iz opatijske udruge Žmergo.

Plava čistka provodi se u sklopu regionalnog eko projekta Let's Do It Mediterranean! - u kojem sudjeluju zemlje Sredozemlja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara