Dva HDZ-a se dogovorili oko ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini

Dva HDZ-a se dogovorili oko ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini

Foto: hdz1990.org

PREDSJEDNIŠTVO Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u BiH kojega predvode dva HDZ-a u BiH u petak je dalo potporu hrvatskim pregovaračima o promjenama ustava u BiH te je zaključeno da se ne mogu prihvatiti promjene ustava u slučaju Sejdić-Finci koja neće zajamčiti Hrvatima mogućnost izbora člaova državnog vrha. Kako je priopćeno iz HNS-a, predsjedništvo je zauzelo stav da "minimum ukupnog rješenja treba osiguravati element sporazuma iz Bruxellesa, po kojemu jedan konstitutivni narod neće birati drugome njegove predstavnike".

Dodaje se da dogovor o promjeni izbornih pravila u BiH "treba hrvatskom narodu osigurati mogućnost izbora člana Predsjedništva BiH".
 
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je pesimizam da će uskoro doći do dogovora o povedbi presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu nakon što je ovoga tjedna u Sarajevu razgovarao s predstavnicima povjerenika za proširenje EU-a Štefana Fuelea o provedbi ove presude. Čović je to objasnio riječima kako vodeće bošnjačke stranke SDP i SDA ne pristaju jamčiti propise kako bi Hrvati mogli izabrati svoga člana državnoga vrha.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za sljedeći tjedan posrednici iz Europske komisije najavili su ponovni dolazak svojih stručnjaka kako bi pokušali posredovati u dogovoru između vodećih hrvatskih, bošnjačkih i srpskih stranaka oko načina biranja članova Predsjedništva BiH.
 
Očekuje se da će pregovore proširiti i na izbor izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda budući je Sud u Strasbourgu također naložio da u njegovu sastavu budu i predstavnici manjina koji se ne izjašnjavaju kao jedna od nacionalnih skupina Hrvata, Srba i Bošnjaka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara