Dva bijega iz zatvora u dva dana: 22-godišnjak u Zadru udario policajca u glavu i skočio kroz prozor

Foto: Regional Express (Ilustracija)

TIJEKOM posljednja dva dana iz hrvatskih su zatvora pobjegla dvojica zatvorenika - jedan iz zatvora u Puli, a drugi u Zadru.

Prvi bijeg dogodio se u četvrtak oko dva sata ujutro u Zadru, kada je 22-godišnji I.M., koji je u tamošnjem zatvoru izdržavao kaznu, pobjegao iz kaznionice. Nalazio se na medicinskoj obradi, a osiguranje je provodio jedan pravosudni policajac. U jednom trenutku zatvorenik je napao pravosudnog policajca, kojem je, iako je primijenio tjelesnu snagu, zatvorenik uspio pobjeći skočivši kroz prozor.

"Prilikom organizacije nije se vodilo računa da jedan pravosudni policajac vrši osiguranje zatvorenika, nije se vodilo računa da se radi o specijalnom povratniku, o činjenici da je dvostruko mlađi od pravosudnog policajca, niti o njegovom ponašanju na izdržavanju prijašnjih sankcija, gdje je pokazivao slične sklonosti. Nitko kod organizacije takvih rizičnih osiguranja ne vodi računa o pravosudnom policajcu, na koji način isti može zadovoljiti fiziološke potrebe, jer se tijekom osiguranja niti na tren ne smije odvajati od zatvorenika ili što bi se dogodilo da pravosudnom policajcu jednostavno pozli, kada bi se zatvoreniku na raspolaganju stavilo i osobno naoružanje pravosudnog policajca", upozoravaju iz Sindikata Pravosudne Policije Hrvatske.

Drugi bijeg dogodio se u petak u Puli, kada je 33-godišnji B.D. pobjegao tijekom šetnje u zatvoru. Prema neslužbenim informacijama, u pokušaju da ga zaustavi jedan od pravosudnih policajaca zapucao je u zrak. Inače, radi se o zatvoreniku koji je u pulski zatvor smješten nakon neuspjelog bijega iz kaznionice u Lepoglavi u rujnu prošle godine.

Upravitelj pulskog zatvora podnio je danas neopozivu ostavku, dok će protiv troje pravosudnih policajaca iz istog zatvora biti pokrenuti stegovni postupci.

"Mjere štednje urodile plodom"

Sindikat Pravosudne Policije Hrvatske na Facebooku se osvrnuo na ova dva slučaja.

SPPH je davno shvatio da već duže vrijeme nešto ne štima u zatvorskom sustavu i o tome je pravodobno i dobronamjerno obavijestio mjerodavne u Upravi za zatvorski sustav, štiteći na taj način integritet svih zaposlenih u kaznenim tijelima.

Našim dopisom broj SPPH-38/2014, od 07. srpnja 2014 godine obratili smo se pomoćniku ministra Ivici Šimcu i upozorili ga da će politika organizacije rada koju provodi u Upravi za zatvorski sustav dovesti do potpunog kolapsa sustava, jer uštede na teret sigurnosti nisu dugoročno održive, niti se smiju poduzimati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije tajna da je osiguranje po kaznenim tijelima oslabljeno u svim segmentima, oslabljene su sprovodničke grupe, oslabljeno je osiguranje na zatvoreničkim odjelima, manjak je djelatnika na nadzoru posjeta itd.

Iako su Planom osiguranja jasno propisana radna mjesta, radni zadaci i zone motrenja, upravitelji zatvora i kaznionica uz blagoslov Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav, zbog ušteda pojedina radna mjesta ne popunjavaju ovlaštenim službenicima ili ih popunjavaju pripravnicima, koji bi inače zadaće trebali izvršavati u prisutnosti ovlaštenih službenih osoba.

Na dopis SPPH odgovorio je Središnji ured Uprave za zatvorski sustav svojim dopisom klasa 006-04/14-01/9, Ur.broj 514-07-01-03-01-14-02, od 22.07.2014. godine u kojem su naglasili da su upravitelji dužni voditi brigu o stanju sigurnosti u kaznenom tijelu poštujući elemente racionalizacije i optimizacije poslovnih procesa.

Nitko si nije dao za shodno provjeriti navode našeg dopisa, niti nas kontaktirati da im dostavimo sve kritične točke koje su nastale kao posljedica provedbe mjera ušteda i upozoriti upravitelje da ih uklone, nego su samo šutke prešli preko toga. Zašto? Zato jer su upravitelji ti koji provode politiku Središnjeg ureda, a kojima je ušteda ispred sigurnosti službenika i svih građana.

Da je SPPH bio u pravu pokazuju događanja unazad dva dana koja pokazuju sve slabosti sustava izazvane manjkom djelatnika.

Bolje stanje nije niti u ostalim kaznenim tijelima i pitanje je dana kad će ponovo doći do sličnih situacija. Zar se mora dogoditi da netko izgubi život da bi se nešto promijenilo? Naši povjerenici upozoravaju svoje upravitelje, ali kod istim samo izazivaju prezir i ismijavanje.

Ne samo da je ugrožena sigurnost zaposlenika u kaznenim tijelima, već je narušena i sigurnost zatvorenika, ukoliko pravosudnog policajaca nema u blizini tko će zatvorenika spriječiti, koji u trenutku slabosti, pokuša suicid, prilikom napada od strane drugih zatvorenika, pružiti mu prvu pomoć i slično, kao i tko će štiti građane u situacijama kada se zatvorenici nađu na ulici umjesto iza rešetaka.

Zbog načina vođenja Uprave za zatvorski sustav koje je dovelo do urušavanja stanja sigurnosti tražimo ostavke odgovornih i to pomoćnika ministra pravosuđa Ivice Šimca i načelnika Službe osiguranja Maria Šimunovića, a zbog nevođenja brige o stanju sigurnosti u kaznenim tijelima kojima rukovode upravitelje Zatvora u Zadru i Zatvora u Puli", reagirali su iz SPPH-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara