Dva dana nakon brodoloma u Indoneziji spašeno 13 osoba

Ilustracija: Hina

OSMERO stranaca i petero Indonežana spašeno je na istoku indonezijskog arhipelaga u ponedjeljak ujutro, dva dana nakon potonuća njihova turističkog broda, a dvoje stranaca se još vode kao nestali, rekli su mjesni čelnici.

S broda su spašene ukupno 23 osobe, među kojima 18 stranaca, pošto je brod na kojemu je bilo 25 osoba zahvatilo olujno nevrijeme, nakon čega je u subotu potonuo između otoka Lomboka i Komoda.

Neki od spašenih turista pronađeni su "u čamcu za spašavanje a drugi su u prslucima za spašavanje plutali oko 100 km od Sapea", istočno od otoka Sumbawe, rekao je čelnik spasilačke službe Budiawan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Preživjeli su trenutačno u Sapeu, dodao je, ne navodeći njihovo državljanstvo.

Brod je išao iz Lomboka, otoka pokraj Balija, na otok Komodo, popularno turističko odredište poznato po najvećem gušteru na svijetu, komodskom zmaju ili komodskom varanu.

U nedjelju je spašeno desetero turista, među kojima državljani Novog Zelanda, Velike Britanije, Španjolske, Nizozemske, Njemačke i Francuske.

Preživjeli francuski turist rekao je za AFP da je na brodu s 25 ljudi bio samo jedan čamac za spašavanje. Šest osoba se ukrcalo u čamac a ostali su se popeli na krov broda koji je ostao viriti iz vode, rekao je. Nakon šest sati, u subotu predvečer, doplovili su na jedan pusti otok na kojemu je upravo erumpirao vulkan, dodao je.

Pomorske nesreće su česte u Indoneziji, najvećem arhipelagu na svijetu sa 17.000 otoka i otočića, zbog nedovoljnih sigurnosnih mjera i prekrcanosti brodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara