Dva radnika poginula u nesrećama u dvije nuklearne centrale u Fukushimi

Dva radnika poginula u nesrećama u dvije nuklearne centrale u Fukushimi

Foto: Hina

DVA RADNIKA poginula su u nesrećama u dvije nuklearne centrale u Fukushimi, Daiichi (1) i Daini (2), objavila je u utorak japanska tvrtka za eksploataciju centrala Tokyo Electric Power (Tepco).

Prvi zaposlenik pao je u ponedjeljak ujutro s vrha rezervoara za kontaminiranu kišnicu u centrali Fukushima Daiichi, oštećenoj u tsunamiju 11. ožujka 2011. Trebao je obaviti kontrolu s još dvije osobe te je podizao poklopac od 51 kilograma koji ga je pri padu povukao u unutrašnjost okomite cisterne, prazne u tom trenutku.

"Prevezen u bolnicu u gradu Iwaki, udaljenom 20-ak kilometara od mjesta nesreće, radnik je preminuo u ponedjeljak popodne, priopćio je Tepco.

Pričepila ga oprema

Tepco nije naveo ni identitet pokojnika niti njegovu točnu funkciju, ali je rekao da je riječ o 50-godišnjaku koji je radio za tvrtku BTP Hazama Ando.

Drugi radnik poginuo je u utorak ujutro u drugoj centrali u regiji, Fukushima Daini, koju također eksploatira Tepco, a prestala je s radom nakon što je u manjoj mjeri pretrpjela potres i tsunami 11. ožujka 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radnik je izgubio svijest kad ga je pričepila oprema na 4. katu zgrade za obradu otpada", objasnio je glasnogovornik.

"S krvarenjem glave prevezen je u bolnicu gdje je naknadno potvrđeno da je preminuo", dodao je on.

Opasno okruženje

Općenito su nesreće postale rjeđe zadnjih mjeseci u postrojenjima Fukushima, ali bi ove od ponedjeljka i utorka mogle oživjeti kritike na neke nedostatke s obzirom na brojne opasnosti.

S obzirom da u Fukushimi Daiichiju radi dnevno 3000 do 6000 osoba u posebno opasnom okruženju, mjere sigurnosti moraju predstavljati najviši prioritet, ponavljaju u raznim prigodama vlasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara