Dvoje francuskih novinara ubijeno u Maliju

Dvoje francuskih novinara ubijeno u Maliju

Ilustracije: YouTube, Google Maps

DVOJE francuskih novinara ubijeno je u Maliju, javlja BBC.

Živote su izgubili u gradiću Kidalu, potvrdilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova. Radi se novinarima francuskoga radija RFI Claudeu Verlonu i Ghislaine Dupont.

RFI je ranije objavio da su novinare tijekom poslijepodeva odveli naoružani muškarci nakon što su intervjuirali lokalnog političkog čelnika.

Dužnosnik separatističke skupine Tuarega MNLA-e Ambeiry Ag Rhissa potvrdio je da im je dao intervju te dodao da je, nakon što su otišli, čuo čudne zvukove koji su dolazili izvana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odmah sam otišao vidjeti što se dogodilo, a kada sam otvorio vrata, muškarac s turbanom je u mene uperio pištolj i rekao mi da uđem unutra", dodao je.

Muškarci ih odveli u kamion i odvezli, ubrzo su nađeni mrtviIzvori tvrde da su četvorica muškaraca uveli novinare u kamion koji ih je zatim odvezao u okolnu pustinju. Prema jednom izvoru, za otmičarima je odmah krenula potjera, pretpostavlja se francuske vojske. Viđen je i francuski helikopter.

Reuters je od lokalnih izvora doznao da su tijela pronađena nekoliko kilometara izvan grada. "Francuska vlada će u suradnji s malijskim vlastima uložiti sve napore kako bi što prije otkrila okolnosti njihove smrti", priopćeno je iz francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Kidal je epicentar političke rasprave između tuareških nomada i ostatka malijskog stanovništva. Ondje se nalazi oko 200 francuskih vojnika, isto toliko UN-ovih mirotvoraca, a u blizini je i malijska vojna baza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara