Dvojici pripadnika policije bosanskih Srba po 23 godine zatvora za ubojstva Hrvata i Bošnjaka iz Prijedora

Ilustracija: Arhiva

PRIZIVNO vijeće suda Bosne i Hercegovine donijelo je danas pravomoćnu presudu protiv dvojice pripadnika policije bosanskih Srba, koji su osuđeni na po 23 godine zatvora zbog ubojstva više od 200 Hrvata i Bošnjaka na planini Vlašić u kolovozu 1992. godine.

Sud je odbio žalbe kako obrane, tako i tužiteljstva te su dvojici optuženih, Radoslavu Kneževiću i Marinku Ljepoji, potvrđene kazne zatvora od po 23 godine. Dvojica suoptuženih, Petar Čivčić i Branko Topola, oslobođeni su krivnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, osuđeni su proglašeni krivima za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu usmjerenom protiv hrvatskog i bošnjačkog stanovništva općine Prijedor radi njihovog progona. Kao pripadnici interventnog odjela policije u Prijedoru 21. kolovoza 1992. godine su sudjelovali i pomagali u pratnji konvoja autobusa i kamiona u kojima se nalazilo više od 1.200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz općine Prijedor.

Konvoj je zaustavljen pored rijeke Ugar na planini Vlašić te je iz njega izdvojeno 200 ljudi koji su potom odvedeni do ruba provalije gdje su i strijeljani. Nakon što su njihova trupla pobacana u provaliju ubojice su na njih bacili i ručne granate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara