Džihadisti Islamske države jordanskog pilota živog zapalili

Džihadisti Islamske države jordanskog pilota živog zapalili

Screenshot: YouTube

TERORISTIČKA organizacija Islamska država objavila je snimku koja navodno prikazuje kako džihadisti živog pale jordanskog pilota Moaza al-Kasasbeha, kojeg su zarobili krajem prošle godine nakon što mu se avion srušio iznad Sirije, piše Washington Post.

Autentičnost uratka koji traje 22 minute zasad nije potvrđena.

Prema pisanju skupine koja prati IS-ove stranice, a koju prenosi Washington Post, na kraju ovog  videa al-Kasasbeh stoji u kavezu dok ga IS-ovi borci živog pale.

Jordanske vlasti pregovarale su ranije o mogućoj razmjeni jer je IS-a za oslobođenje dvojice japanskih talaca i jordanskog pilota tražila puštanje Sajide al-Rishawi, džihadistice koja je u jordanskom zatvoru još od 2006. godine.

U međuvremenu su džihadisti pogubili obojicu Japanaca, a sada čini se i pilota al-Kasasbeha.

Jordanska televizija objavila vijest o "pilotu mučeniku"

Jordan je u nedjelju odlučno naveo da poduzima sve kako bi spasio život zatočenog pilota i oštro je osudio pogubljenje drugog japanskog taoca dan ranije u Siriji.

Jordanska službena televizija je u tekstu na ekranu objavila da je njihov "pilot mučenik Kasasbeh ubijen prije mjesec dana, 3. siječnja".

Bijela kuća je objavila u međuvremenu kako američke obavještajne službe pokušavaju utvrditi vjerodostojnost snimke, a predsjednik Barack Obama izjavio je kako je snimka znak okrutnosti i barbarstva IS-a.

"Bez obzira u ime koje ideologije djelujete, propala je", rekao je novinarima američki predsjednik.

Američki podpredsjednik Joe Biden trebao bi se u utorak sastati na ručku s jordanskim kraljem Huseinom, ali Bijela kuća u međuvremenu nije sigurna hoće li do toga susreta doći, zbog mogućnosti da je kralj u međuvremenu izmijenio dnevni raspored nakon objave snimke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara