Džihadisti slomili otpor kurdskih boraca i ušli u Kobani, Erdogan prijeti Islamskoj državi

Foto: Guliver Image / Getty Images, Google Maps

TURSKI  predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je odmazdom u subotu ako džihadisti Islamske države (IS) napadnu grobnicu otomanskog dostojanstvenika u Siriji, pod turskim suverenitetom. "Nećemo oklijevati odgovoriti u slučaju da se ondje nešto dogodi. Četrdeset naših vojnika stacionirano je u toj zoni koja je turski teritorij", upozorio je Erdogan pred novinarima u Istambulu.

"Ako netko dirne dlaku na glavi naših vojnika, Turska će sa svojom vojskom učiniti što je potrebno i od tog će se trenutka sve promijeniti", dodao je on.

Turska odavno drži u pojačanoj pripravnosti vojsku oko grobnice Suleymana Shaha u Siriji zbog opasnosti od napada.

Glavni stožer turske vojske dopustio je svojim vojnicima koji su zaduženi za sigurnost tog povijesnog mjesta, 25 kilometara unutar sirijskog teritorija, da otvore vatru u slučaju napada IS-a.

Grobnica Suleymana Shaha, djeda Osmana I., utemeljitelja Otomanskog carstva, smatra se turskim teritorijem od potpisivanja ugovora između Francuske, koja je tada zauzimala taj teritorij, i Turske 1921.

Dio Kobanija pod kontrolom džihadista

Prema informacijama CNN-a, borci Islamske države vjerojatno su ušli u Kobani te kontroliraju dio grada.

Kurdski borci danima su pokušavali spriječiti džihadiste koji su opkolili grad koji se nalazi uz samu granicu s Turskom.

Koalicija na čelu s SAD-om izvela je nekoliko napada tijekom noći na džihadiste koji su okupirali Kobani.

Prethodni zračni napadi nisu uspjeli zaustaviti ofenzivu pobunjenika na Kobani. Džihadisti su u subotu granatirali Kobani i kurdske borce, piše Guardian.

"Granatiraju na sve tri fronte. Tijekom noći su pokušali zauzeti grad, no odbili smo ih", kazala je Asya Abdullah, viša kurdska dužnosnik i dodala da se "planira još jedan veliki napad". Izgleda da obrana ovaj puta nije uspjela odbiti napade.

Stotine prosvjednika u Londonu protiv napada u Iraku

Više stotina prosvjednika prosvjedovalo je u subotu u Londonu protiv britanskih zračnih napada u Iraku na skupu koji bi trebao završiti ispred službene rezidencije premijera Davida Camerona.

Dan nakon objave video snimke pogubljenja drugog britanskog taoca, kojeg su smaknuli džihadisti Islamske države (IS), povorka je krenula iz središta prijestolnice prema Downing Streetu iza transparenata "ne za Irak 3" i tražili prekid bombardiranja Iraka.

Britanski parlament je 26. rujna je velikom većinom usvojio prijedlog vlade "kojim se dozvoljava upotreba zračnih napada u Iraku protiv IS-a.

Od tada lovci-bombarderi Tornado Royal Air Forcea su izveli više napada na položaje te skupine.

U petak je Cameron najavio raspoređivanje dva dodatna zrakoplova čime bi na 8 narastao broj Tornada u toj operaciji.

"Upotrijebit ćemo sva naša sredstva kako bi pobijedili tu nemilosrdnu, bezumnu i barbarsku operaciju", inzistirao je premijer u subotu nakon pogubljenja britanskog taoca Alana Henninga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara