EK: Grčka je ušla u crveno po pitanju rasta, deficita, duga i inflacije

EK: Grčka je ušla u crveno po pitanju rasta, deficita, duga i inflacije

Foto: Hina

GOSPODARSKA situacija u Grčkoj jako se pogoršala od početka godine i ušla je u crveno po pitanju rasta, deficita, duga i inflacije, pokazale su ekonomske prognoze Europske komisije objavljene u utorak, u vrijeme dok grčki ministri poduzimaju intenzivne diplomatske napore kako bi izbjegli slom državnih financija, prenose svjetske novinske agencije.

Komisija procjenjuje da bi Grčka trebala zabilježiti rast od samo 0,5 posto ove godine, drastično manje od 2,5 posto, koliko su najavljivale prognoze iz veljače.

"S obzirom na nastavak neizvjesnosti, revizija na niže bila je neizbježna", izjavio je europski povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici.

"Ova prognoza je napravljena na temelju pretpostavke da će provjera" grčkih javnih financija, koju upravo provode njezini vjerovnici, "biti dovršena do lipnja", kazao je on. "Ne treba isticati da su te projekcije podložne visokom stupnju neizvjesnosti."

Katastrofalni financijski slom

Grčka je u utorak pojačala diplomatske napore unutar eurozone u nastojanju da izbjegne potencijalno katastrofalni financijski slom ovoga mjeseca, kad mora otplatiti veliku ratu Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), a rezerve gotovine presušuju.

Grčki ministri razmiljeli su se Europom, otputovavši su u Frankfurt, Bruxelles i Pariz, kako bi zamolili za popuštanje financijskog stiska nakon što je ljevičarski premijer Aleksis Cipras u ponedjeljak navečer telefonski razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Razgovarali su o tijeku pregovora u Bruxellesu i razmijenili mišljenja o pitanjima dogovora Grčke s njezinim vjerovnicima", rekao je jedan dužnosnik grčke vlade, ne ulazeći u detalje.

"Ovo je ofenziva šarma koju Grci sada provode ovdje, u Parizu i Washingtonu", rekao je jedna izvor u EU koji je želio ostati anoniman.

Prazna blagajna

Grčki ministar financija Janis Varufakis, koji se u utorak u Parizu sastao s francuskim ministrima financija i gospodarstva Michelom Sapinom i Emmanuelom Macronom. a u Bruxellesu s Moscovicijem, ovoga će tjedna također otputovati u Rim i Madrid dok Atena pokušava dobiti zeleno svjetlo od svojih vjerovnika za deblokadu financijske pomoći. Istodobno je zamjenik grčkog premijera Janis Dragasakis u Frankfurtu održao sastanak s predsjednikom Europske središnje banke mirijem Draghijem.

Nastavljeni su intenzivni razgovori s MMF-om, Europskom komisijom i Europskom središnjom bankom o postizanju dogovora s Grčkom, koji bi joj omogućio priljev novca u zamjenu za reforme, ali nema pomaka u ključnim razlikama oko mirovina, radnog prava i minimalne plaće.

Istječe vrijeme za isplatu posljednjih 7,2 milijarde eura što ih je EU obećao u slučaju dogovora. Ako je vjerovati članovima vlade, blagajna je prazna, a Atena mora vjerovnicima u svibnju vratiti oko milijardu eura, počevši od srijede.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara