EK bi idući tjedan mogla kazniti Hrvatsku zbog "lex Perković": Evo što su danas poručili iz Europe!

Foto: Davor Pongračić/Cropix

EUROPSKA komisija će vjerojatno idućeg tjedna kazniti Hrvatsku zbog spora oko zakona o izručenju koji je narušio prve mjesece članstva u Uniji bivše jugoslavenske republike i mogao bi ugroziti pomoć EU-a za unaprjeđenje nadzora granica, javlja Reuters.

Ulazak Hrvatske u EU u srpnju proslavljen je i kao oporavak od godina rata tijekom krvavog sloma Jugoslavije, piše Reuters. No Hrvatska se brzo našla u nesuglasju sa svojim novim kolegama zbog izmjena njenih zakona o izručenju, donesenih samo nekoliko dana prije pristupanja skupini, a koji su osigurali zaštitu veterana hrvatskog rata za neovisnost 1991-1995 od istraga drugdje u EU-u.

Oporbeni HDZ, optužio je lijevu hrvatsku vladu da ne poštuje propise EU-a kako bi zaštitila bivšeg visokog dužnosnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića.

Zagreb će vjerojatno ove godine prekršiti i proračunska pravila EU-a zahvaljujući recesiji koja se produžila.

Očekuje se da Europska komisija uporabi članak iz pristupnog ugovora Hrvatske koji joj omogućuje da provede kaznene mjere ako se prekrše pravila EU-a, takozvani zaštitni članak, odnosno zaštitne mjere predviđene člankom 39 ugovora o pristupanju.

"Strpljenje je isteklo. Vjerojatno ćemo pokrenuti zaštitni članak", rekao je jedan visoki dužnosnik Komisije Reutersu pod uvjetom da ostane neimenovan. On je rekao da će se to vjerojatno dogoditi na redovnom sastanku povjerenika EU-a idućeg tjedna.

Vlada u Zagrebu je, nastojeći izbjeći sankcije prošlog mjeseca, obećala da će u potpunosti primijeniti europska pravila.

Zakon nije promijenjen i EK ima moć to promijeniti!

Na upit Media servisa iz Europske komisije danas su poručili sljedeće.

"U svim kontaktima s hrvatskom Vladom jasno smo dali do znanja da političku namjeru promjene uhidbenog naloga mora zamijeniti brza zakonodavna akcija. Također smo upozorili da pripremamo mjere kako bismo osigurali dosljednu primjenu EU zakonodavstva. Ne želimo spekulirati kada i u kojoj formi ćemo aktivirati ove mjere, poanta je da zakon nije promijenjen, a da Komisija ima moć poduzeti korake kako bi osigurala tu promjenu".

Podsjetimo, ministarstvo pravosuđa jučer je poručilo kako bi se izmjene 'Lex Perkovića' mogle naći na sjednici Vlade već idući tjedan, no stupile bi na snagu u srpnju iduće godine. Teško da će u Bruxellesu to proći.

Ni Europska komisija nije još sigurna hoće li Hrvatska biti kažnjena već idući tjedan

"Nismo donijeli odluku da će se o kaznama za Hrvatsku razgovarati na kolegiju povjerenika idući tjedan", rekao je glasnogovornik Europske komisije Olivier Bailly na redovitoj press konferenciji danas u Bruxellesu.

"Ono što mogu danas reći jest da nije donesena formalna odluka da se o tome razgovara na idućem kolegiju. Kada odlučimo, izvijestit ćemo vas, ali nismo još odlučili i zato to ne mogu potvrditi", kazao je glasnogovornik komentirajući današnju vijest Reutersa da Komisija više nema strpljenja te da će zbog neusklađenog Europskog uhidbenog naloga odluku o kazni za Hrvatsku donijeti već idući tjedan.

Na pitanje hoće li biti dovoljno da izmjene uhidbenog zakona stupe na snagu tek u srpnju iduće godine Bailly je podsjetio na zahtjev povjerenice Viviane Reding da se uhidbeni nalog uskladi s europskim pravilima brzo.

"Dakle, brzo nije povezano s određenim datumom ali mislim da na svim jezicima to znači što je prije moguće. Tako da se nadamo da ćemo dobiti daljnja pojašnjena i pravne odrednice od hrvatskih vlasti", kazao je Bailly.

Pusić o Lex Perkoviću: Ne valja trčati pred rudo

Očito, manevar sa srpnjem neće proći, no prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić poručuje da ne valja trčati pred rudo. "Cijelo vrijeme naših pregovora moj je moto bio: nije gotovo dok nije gotovo. Cijela stvar nije gotova, mi još radimo na usavršavanju i dotjerivanju tog prijedloga, kad završimo vidjet ćemo kakve će biti reakcije, ne treba trčati pred rudo u ovoj temi", poručuje Pusić.

Moguće sankcije Pusić nije htjela komentirati. "Ajmo prvo vidjeti što će se ovdje dogoditi pa onda dalje", predložila je ministrica vanjskih poslova.

Iz HDZ-a poručuju: U Europsku uniju ušli smo kao prevaranti!

No šef HDZ-a Tomislav Karamarko spor s Europskom unijom ne vidi tako. Milanovićeva se Vlada, posvađala sa svima. "Vidjeli ste kako smo ušli u Europsku uniju, kao prevaranti. To je doista neodrživo", poručio je Karamarko.

Bit ćemo kažnjeni, uvjeren je Karamarko i to tako što nećemo biti primljeni u Schengen, što košta 40 milijuna eura, izračunao je šef HDZ-a. U pitanje bi mogla doći i gradnja Pelješkog mosta. "Doista ja ne znam kako ocijeniti to ponašanje, dva ili tri dana nakon što je Njemačka ratificirala naš pristupni ugovor, oni idu izmišljati zakon kojim defakto štite moguće komunističke egzekutore i organizatore egzekucija", zaključio je Karamarko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara