ETA tvrdi da će predati sve oružje

Ilustracija: Guliver image/Getty images

ORUŽANA baskijska separatistička skupina ETA u subotu je poručila da će predati sve svoje oružje, upozorivši pritom vladu da bi bilo kakav napad ili prepreka mogli negativno utjecati na proces razoružavanja.

Do te je objave došlo nekoliko dana nakon što je rad međunarodnog povjerenstva za nadzor razoružanja došao pod znak pitanja priznanjem da je ETA zadržala nešto oružja i eksploziva za koje je bilo rečeno da je zapečaćeno i da je izvan upotrebe.

ETA je objavila jednostrani prekid vatre 2011., prekinuvši s napadima koji su trajali četiri desetljeća i u kojima je poginulo više od 800 ljudi. ETA, u zamjenu za potpuno rasformiravanje svoje vojne strukture i predaju arsenala oružja, želi razgovarati o prebacivanju stotina ljudi raštrkanih po zatvorima diljem Španjolske u baskijsko područje, no vlada je odbacila tu ponudu.

Kako stoji u priopćenju te baskijske skupine, proces razoružanja je počeo i ETA ga želi završiti do kraja, "sve do posljednjeg komada oružja", ali upozorava vladu da se radi o "teškom procesu" koji ne ovisi samo o dobroj volji ETA-e i međunarodnog povjerenstva već i o španjolskim vlastima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara