EU: Dogovor o plinu nadohvat ruke, pitanje je samo hoće li Ukrajina moći podmiriti dugove

Foto: FaH

DOGOVOR između Ukrajine i Rusije čiji je cilj riješiti razmirice oko isporuke plina vrlo je blizu, no mogao bi i propasti ako ukrajinski čelnici neće moći podmiriti svoje dugove, objavljeno je u četvrtak iz sjedišta EU-a.

Trojni pregovori o razmiricama oko isporuke i plaćanja plina prekinuti su nekoliko sati iza ponoći, a trebali bi se nastaviti u četvrtak navečer.

Razgovori zapinju na financijskoj podršci EU-a Ukrajini kako bi se tvrtki Naftogaz omogućilo da riješi dio neplaćenog iznosa ruskom Gazpromu i unaprijed plati novu narudžbu, rečeno je iz izvora bliskog pregovorima.

Postignut je dogovor o cijeni i o globalnim pitanjima, no konačni potpis ovisi o financijskoj potpori EU-a Ukrajini koji će omogućiti plaćanje dijela neplaćenog duga Gazpromu i plaćanje avansa za novi plin.

Miller: "Pregovori nemaju smisla ako ne bude sporazuma između Kijeva i EU!"

Pregovori će biti nastavljeni samo u slučaju ako se postigne sporazum između Kijeva i EU-a o financiranju, upozorio je šef Gazproma Aleksej Miller. U protivnom "pregovori nemaju smisla", rekao je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov.

Međutim, kako javlja France presse, rusko izaslanstvo krenulo je prema Bruxellesu jer "očekuje da će Ukrajina i EK doći do dogovora".

Ukrajina je od EU-a prošli tjedan zatražila kredit u iznosu od dvije milijarde eura. U četvrtak je premijer Arsenij Jacenjuk rekao da će pomoć za plaćanje duga zatražiti i od SAD-a te od Njemačke.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je strane koje sudjeluju u pregovorima da ih zaključe. Dosad je nekoliko runda pregovora propalo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara