EU će Rusiji nuditi "mrkvu" i "batinu"

EU će Rusiji nuditi "mrkvu" i "batinu"

Foto: Hina

ŠEFICA diplomacije Europske unije Federica Mogherini osmislila je niz koraka kojima bi se Moskva navela na konstruktivno ponašanje u rješavanju ukrajinske krize, ali je teško očekivati skoro ukidanje sankcija koje je Unija uvela Rusiji, prenosi u četvrtak agencija Reuters.

U dokumentu koji će u ponedjeljak biti predstavljen ministrima vanjskih poslova EU-a, Mogherini je sugerirala da bi Moskvi trebalo ponuditi "mrkvu" kroz suradnju na raznim pitanjima, kao i "batinu" gospodarskih kazni ako odbaci pozive Zapada da se povuče iz Ukrajine.

Sastanak ministara EU-a u ponedjeljak jedan je u nizu pripremnih sastanaka uoči summita EU-a u ožujku na kojemu će se raspravljati o sankcijama Moskvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Premda se u dokumentu ne predlaže neka radikalna promjena smjera europske politike prema Moskvi, u njemu se testira spremnost zemalja EU-a na raspravu o ponovnoj političkoj i gospodarskoj suradnji s Rusijom - ako ona ispuni uvjete ukrajinskog mirovnog sporazuma.

Diplomati iz istočnih zemalja EU-a kritizirali su dosadašnji pristup Mogherini prema Moskvi kao "premekan", dok su ministri iz drugih zemalja spremniji za novi početak u odnosima s Moskvom, uključujući i obnovu poslovnih veza.

Ipak, diplomati obiju strana naglašavali su da je najvažnije postići jedinstvo u 28-članom bloku, a za to se snažno zauzima i Mogherini.

Iz tog razloga, naveli su diplomati, teško je očekivati veću promjenu sadašnjeg režima europskih sankcija protiv Rusije, osim ako Moskva radikalno ne promjeni svoja stajališta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara