EU fondovi: Grčić tvrdi da je Hrvatska u 2014. povukla 88 milijuna eura više nego što je uplatila

EU fondovi: Grčić tvrdi da je Hrvatska u 2014. povukla 88 milijuna eura više nego što je uplatila

Foto: Hina

HRVATSKA je u 2014. godini dobila iz proračuna Europske unije 673,6 milijuna kuna ili 87,9 milijuna eura više nego što je uplatila tijekom godine, pokazuju podaci Nacionalnog fonda Ministarstva financija na dan 31. prosinca 2014., koje je prezentiralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Prema stanju na zadnji dan 2014. , Hrvatska je iz EU proračuna primila 4,2 milijarde kuna ili 548 milijuna eura, a uplatila 3,5 milijardi kuna ili 460 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše procjene od prije dva tjedna da ćemo i 2014. završiti u plusu od oko 90 milijuna eura su se obistinile. Hrvatska je iz EU proračuna dobila više od 673 milijuna kuna nego što je uplatila, čemu je posebno doprinio veliki uspjeh oko usvajanja Operativnih programa za konkurentnost i koheziju, te razvoj ljudskih potencijala gdje smo bili među najbržima i najuspješnijima u EU, čime su stvorene pretpostavke za uplatu avansa od strane EU.", izjavio je prilikom objave podataka potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Uz priljev EU sredstava za projekte iz IPA programa i strukturnih fondova, Schengen, izravne EU potpore poljoprivredi i druge programe, Hrvatska je u prosincu dobila 641 milijun kuna ili 83,6 milijuna eura predujmova za operativne programe u financijskom razdoblju 2014.-2020. i to "Konkurentnost i kohezija" i "Učinkoviti ljudski potencijali", te Operativni program za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara