EU izabrao stranu: "Smatramo da je Asadov režim izveo kemijski napad, a to zaslužuje snažan odgovor"

Foto: Guliver Image/Getty Images

NATEZANJA međunarodne zajednice oko Sirije nastavila su se i nakon završetka summita skupine G20 na kojemu nije postignut konsenzus o stanju u toj zemlji. Međutim, danas se i Europska unija usuglasila te donijela zajedničku izjavu svojih članica o Siriji.

Unija je za kemijski napad u blizini Damaska 21. kolovoza okrivila režim sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada, ali je odbila eksplicitno podržati vojnu intervenciju koju SAD toliko iščekuje.

Kako javlja Reuters, ministri vanjskih poslova 28 zemalja EU-a biranim su riječima u Vilniusu dopustili Francuskoj likovanje zbog toga što je uspjela nagovoriti ostale članice Unije da se slože oko izjave da Asada smatraju odgovornim za napad u kojemu su poginule stotine ljudi.

Međutim, EU je ostala oštro pri svom stavu kada je u pitanju vojna intervencija. Stav više zemalja, na čelu s Njemačkom, protivi se napadu prije objave rezultata istrage UN-ovih istražitelja.

Njemačka podržala "snažan odgovor" na navodni sirijski napad

Nakon takvog dogovora Njemačka je objavila da će potpisati izjavu koju je podržalo već 11 zemalja na summitu skupine G20 u Sankt Peterburgu kojom se podržava "snažan odgovor" na navodni napad sarinom na civile. Naime, Njemačka je tu izjavu odbila potpisati u petak s obrazloženjem da želi pričekati konsenzus EU-a.

Šefica vanjske politike Unije Catherine Ashton rekla kako se "čini da informacije iz širokog spektra različitih izvora pružaju snažne dokaze o odgovornosti sirijske vlade". Istaknula je da sirijska vlada jedina ondje posjeduje kemijsko oružje te ga je u stanju prevoziti u dovoljnim količinama. Američki državni tajnik John Kerry je u ime SAD-a zahvalio EU-u na takvoj izjavi.

"SAD ne može obećati da će čekati izvješće UN-a o Siriji"Kako je za AFP rekao neimenovani dužnosnik State Departmenta, američki državni tajnik John Kerry rekao je europskim kolegama u Vilniusu da SAD "ne može obećati da će čekati izvješće UN-a o kemijskom napadu 21. kolovoza prije moguće vojne intervencije".

Na sastanku s 28 ministara vanjskih poslova zemalja EU-a Kerry je rekao da će pred Vijećem za nacionalnu sigurnost iznijeti preporuke nekih članica EU-a koje smatraju da SAD treba pričekati rezultate UN-ove istrage, ali Kerry je jasno rekao da "SAD to ne može obećati". Većina od 28 članica, osim Francuske i Danske, protivi se napadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU želi jasan i snažan odgovor Asadu, ali ne prije rezultata UN-ove inspekcije

Kako javlja CNN, Europska unija je zatražila "jasan i snažan" međunarodni odgovor na navodno korištenje kemijskog oružja od strane vojske predsjednika Bašara al-Asada, ali ne prije nego što dođu rezultati UN-ove inspekcije.

Reakcija je došla nakon što je Kerry pokušavao uvjeriti nešto skeptičnije europske kolege na ulazak u međunarodnu koaliciju koja bi se bavila situacijom u Siriji.

Dva tjedna do glasanja u Kongresu?

Bitka se vodi i u američkom Kongresu. Iako Kerry prijeti skorom intervencijom, kako javlja Guardian, Obama bi na glasanje u američkom parlamentu mogao čekati čak dva tjedna. S obzirom na izostanak snažne međunarodne potpore i mogućnost teškog poraza u Zastupničkom domu Kongresa, glasanje će se najvjerojatnije odgoditi.

Kako je za taj list rekao izvor sa summita G20, u Senatu bi se o vojnoj intervenciji trebalo glasati tijekom sljedećega tjedna, ali pretežno republikanski Zastupnički dom nije se još složio ni oko teksta rezolucije. Prema sadašnjim predviđanjima i kalkulacijama, Obamin će prijedlog neslavno propasti u tom domu američkoga parlamenta.

Naime, ako oba doma ne prihvate istu rezoluciju, dodatno će vrijeme biti potrebno za sinkroniziranje razlika između dokumenata kako bi kongresnici zauzeli potrebnu jedinstvenu poziciju o ograničenjima napada.

Asad i Rusija i dalje tvrde da su napad izveli pobunjenici

Podsjećamo, Rusija, Kina i neke druge zemlje oštro se protive napadu na Siriju te tvrde da su kemijsko oružje upotrebljavali pobunjenici. Članica UN-ove Nezavisne međunarodne istražne komisije u Siriji i bivša glavna haška tužiteljica Carla del Ponte krajem kolovoza je izjavila da svjedočenja žrtava "snažno sugeriraju" da su pobunjenici bili ti koji su koristili kemijsko oružje u smrtonosnom napadu 21. kolovoza.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad ovoga je tjedna za francuski list Le Figaro rekao "gospoda Obama i Hollande nisu bili u stanju pokazati ni jedan dokaz" da je njegov režim izveo kemijski napad te postavio pitanje nije li moguće da se upravo vojska našla pod napadom vlastitoga oružja "kao što su to i utvrdili istražitelji UN-a tijekom posjeta bolnici".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara