EU projekt pomaže osobama s invaliditetom da postanu konkurentiji na tržištu rada

EU projekt pomaže osobama s invaliditetom da postanu konkurentiji na tržištu rada

Foto: Press

NA AGRONOMSKOM fakultetu u Zagrebu održana je završna konferencija EU projekta "Izobrazba kao priprema za posao u ukrasnoj hortikulturi" na kojoj su sudjelovali predstavnici institucija značajnih za kvalitetu života i zapošljavanje osoba s invaliditetom te predstavljeni rezultati projekta.

Edukaciju je kroz teoretski i praktični dio uspješno završilo 35 osoba s invaliditetom, a među njima i Dražen Mikita.

"Usvojili smo nova znanja vezana uz uzgoj cvijeća i različitih biljaka, na radionicama smo stekli novo društvo. Nakon ove edukacije, moći ćemo lakše urediti svoj vrt ili okućnicu prema svojoj želji", rekao je Dražen, koji se zajedno s ostalim kolegama s edukacije nada brzom pronalasku posla.

"Volio bih naći posao u nekoj tvrtki u kojoj bi dalje nadograđivao svoje znanje i eventualno pomogao svome gradu, naravno ako bih dobio priliku za to", dodao je Dražen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Koordinator Hrvoje Grajner ističe kako je krajnji cilj projekta pomoći osobama s invaliditetom da pronađu posao, što je osim egzistencije jako važno i za njihovu socijalizaciju. Upravo je zato osposobljeno i 14 edukatora koji će usvojena znanja prenositi na osobe s invaliditetom u svojim matičnim institucijama.

"Fokus je bio na edukatorima kojima smo omogućili da dobiju sva potrebna znanja iz ukrasne hortikulture, kako bi ta znanja dalje mogli prenositi u svojim institucijama. Cilj nam je da što više osoba s invaliditetom budu konkurentniji na tržištu rada te da lakše pronađu zaposlenje", rekao je Grajner.

Kineziterapeutica Jagoda Zrilić iz Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava napominje kako je projekt odličan primjer kvalitetne edukacije osoba s invaliditetom te njihove pripreme za svijet rada, ali da se za samo uključivanje trebaju aktivno povezati sve nadležne institucije u državi.

Bitno je educirati poslodavce kako bi se u sinergiji upoznali sa sposobnostima i mogućnostima osoba s invaliditetom, rekla je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, ističući kako je projekt na Agronomskom fakultetu važan jer osobe s invaliditetom tijekom školovanja nemaju mogućnost odrađivanja prakse i steći potrebna iskustva za tržište rada.

Poslodavac s 20 zaposlenih mora zapošljavati osobe s invaliditetom

Pravobraniteljica Slonjšak koja podsjeća kako su s početkom godine na snagu stupili podzakonski akti o kvotnom zapošljavanju, prema kojem poslodavac s najmanje 20 zaposlenih ima obavezu zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Poslodavcu su, međutim, na raspolaganju i zamjenske kvote.

"U slučaju da poslodavac na svom području nema osobu s invaliditetom koja bi mogla biti zaposlena u njegovoj tvrtki, ima mogućnost zamjenskih kvota, što znači da može u suradnji sa zaštitnim radionicama osobama s invaliditetom osigurati dostupnost proizvoda, da ih može stipendirati ili im pružiti praktičnu nastavu", objasnila je Slonjšak.

Europski socijalni fond pomaže edukaciji

Izobrazba kao priprema za posao u ukrasnoj hortikulturi je IPA projekt vrijedan 213.230,57 eura kojeg s 95 posto sufinancira Europski socijalni fond. Tim je sredstvima, među ostalim, za potrebe edukacije uređen posebno prilagođen plastenik za osobe s invaliditetom te tiskan priručnik "Osnove ukrasne hortikulture".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara