EU protiv "socijalnog turizma": Države mogu uskratiti potporu onima koji su samo zbog nje došli

Foto: Shutterstock

SUD EUROPSKE unije presudio je da država članica ima pravo uskratiti socijalne beneficije građanima druge članice koji su u nju došli samo zbog socijalne pomoći.

Sud je zaključio da građanin jedne zemlje članice EU-a može dobiti socijalne beneficije samo ako je njegov boravak u skladu s direktivom o slobodnom kretanju osoba. A jedan od uvjeta za dobivanje dozvole boravka jest da osobe koje ne rade moraju imati dovoljno sredstava za život, naveo je Sud u svojoj odluci.

Presuda je odgovor na žalbu Rumunjke Elisabete Dano, imigrantkinje kojoj je Njemačka država odbili isplatiti naknadu za nezaposlene iz programa "Hartz IV".

Dano je potporu lokalnog centra za rad izgubila odbijajući svaki ponuđeni posao, a sud u Leipzigu se u prvostupanjskoj presudi složio s ocjenom da 25-godišnjakinja, koja od 2010. godine živi sa svojom sestrom, nikad uistinu nije ni tražila zaposlenje.

Po odluci Suda EU-a, domaće zakonodavstvo može uskratiti prava građanima ostalih država članica, koja su inače dostupna građanima te zemlje, ako nemaju pravo na legalan boravak u skladu s direktivom o slobodi kretanja.

Sve češće zlouporabe slobode kretanja

Uslijed ekonomske krize u EU-u, javnost u više zemalja članica sve je nezadovoljnija zlouporabama slobode kretanja, kada ljudi iz siromašnijih članica odlaze u bogatije da bi tamo dobile socijalne beneficije, što je prozvano "socijalnim turizmom".

Odluku suda odmah je pozdravio zastupnik Europskog parlamenta, britanski konzervativac Timothy Kirkhope.

"Odluka suda pokazuje da Velika Britanija nije jedina koja želi da sloboda kretanja bude ono za što je i uvedena, sloboda kretanja da bi se radilo", rekao je Kirkhope.

Sud je u obrazloženju presude rekao da su mišljenje o žalbenom postupku Elisabete Dano ponudile vlade Njemačke, Danske, Irske, Francuske, Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva, a zaprimljena je i predstavka Europske komisije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara