EU traži pravosudnu reformu u Mađarskoj, Orban odluku ocijenio sramotnom

EU traži pravosudnu reformu u Mađarskoj, Orban odluku ocijenio sramotnom

Foto: EU

MAĐARSKI premijer Viktor Orban ocijenio je u utorak "sramotnom" odluku Europskog suda za ljudska prava kojom traži od Budimpešte da reformira svoj sustav preispitivanja doživotnih kazna u ime poštovanja ljudskih prava.

Europski sud za ljudska prava (ECHR) ocijenio je u odluci objavljenoj u utorak da je Mađarska prekršila više europskih zakona kojima se zabranjuje "neljudsko i ponižavajuće" postupanje, kada je 2009. osudila jednog Madžara na "doživotni zatvor bez mogućnosti uvjetnog puštanja na slobodu".

Predsjednik madžarske vlade tu je nepravomoćnu odluku nazvao "sramotnom" i rekao da ju Madžarska treba odbaciti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To je najnoviji dokaz da u Bruxellesu i u Strasbourgu, u Europskoj uniji, zločinci imaju veća prava nego žrtve i nedužni", dodao je Orban na izbornom skupu u Kormendu, na zapadu zemlje, uoči europskih izbora.

"Moramo stati u obranu instituta doživotnog zatvora koji je važno sredstvo odvraćanja za zločince i potencijalne zločince", istaknuo je.

"Madžarska treba izmijeniti svoj sustav preispitivanja doživotnih kazna", poručuje ECHR u priopćenju, kako bi, slučaj po slučaj, proučila je li "zadržavanje u zatvoru opravdano iz legitimnih razloga" i omogućila zatvorenicima "da odluče što će učiniti" kako bi ishodili oslobađanje.

Kako navodi madžarska nevladina organizacija Helsinški odbor koja se zauzima za ljudska prava, madžarski ustavni sud će morati donositi zakone u skladu s preporukama ECHR-a.

Trenutačno u Madžarskoj 32 zatvorenika osuđena na doživotni zatvor nemaju nikakve pravne mogućnosti da se žale na presudu, piše nacionalna novinska agencija MTI.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara