EU uvodi imigrantske kvote, Cameron se buni, a istok Europe mu poručuje: "Ne diraj u prava imigranata"

EU uvodi imigrantske kvote, Cameron se buni, a istok Europe mu poručuje: "Ne diraj u prava imigranata"

Foto: FAH

IZVRŠNO tijelo EU-a namjerava predstaviti radikalni novi prijedlog za rješavanje problema imigracije kojim bi se imigrantske kvote raspodijelile na 28 država članica, a o konkretnim brojkama bi odlučivao Bruxelles. Plan, koji Njemačka podržava, a kojem će se sigurno žestoko usprotiviti nova britanska konzervativna vlada, Europska komisija trebala bi predstaviti sutra, piše The Guardian.

Ovaj odvažni plan Bruxellesa stiže u trenutku priprema vojnih napada na mreže krijumčara ljudima u Libiji kojima bi se usporio priljev imigranata. Sumnja se i da sa krijumčarima ljudima surađuju libijski militanti i džihadističke skupine. Diplomat EU-a danas bi taj plan trebao predstaviti UN-u. U njemu bi trebale sudjelovati Velika Britanija, Francuska, Španjolska i Italija, a možda se u cijelu priču uvuče i NATO.

Međutim, kao što je i bilo za očekivati, britanski premijer David Cameron i njegova konzervativna vlada prijedlogom raspodjele imigranata nisu zadovoljni. "Ujedinjeno Kraljevstvo je ponosno na svoju povijest pružanja azila onima kojima je to najpotrebnije. No, ne vjerujemo da je ovakav mandatorni sustav pravi način za rješavanje problema. Protivit ćemo se svakom prijedlogu Europske komisije koji će biti protiv kvota određenih od strane država članica", poručio je glasnogovornik britanske vlade.

Inače, gotovo polovinu izbjeglica preuzele su Njemačka i Švedska, prema nekim predviđanjima u Njemačkoj bi se broj imigranata ove godine mogao popeti na 400 tisuća.

Britanci nisu jedini koji se protive prijedlogu Bruxellesa. Mađarski premijer Viktor Orban ideju je nazvao ludom i nepoštenom te je poručio kako nema namjeru pridržavati se tog naputka iz EU.

Mehanizam koji predlaže EU bit će predstavljen do kraja mjeseca. Sudjelovanje država članica u planu će ovisiti o njezinom bogatstvu i broju nezaposlenih.

Zemlje istočne Europe poručile Cameronu: Ne diraj u slobodu kretanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu su zemlje istočne Europe upozorile Veliku Britaniju da se ne miješa u prava imigranata posebno se pritom, osvrćući na radnička prava.

"Prava radnika-migranata se ne smiju dirati, rekao je slovački europarlamentarac, Peter Javorčík Financial Timesu.

Njegov mađarski kolega Szabolcs Takács izjavio je kako je "sloboda kretanja linija preko koje se ne može prijeći i jedan od najvećih uspjeha Europske unije".

Rafał Trzaskowski, poljski europarlamentarac poručio je kako je njegova zemlja "spremna sjesti za stol i raspravljati o reformama koje su potrebne. Međutim, kada su migracije u pitanju, naše stajalište je jasno."

Dok jedni glasno negoduju zbog Cameronovih izjava, bivši predsjednik Europske komisije, Jose Manuel Barroso izjavio je da, iako je pravo slobode kretanja nepovredivo, britanski premijer ima pravo što se tiče iskorištavanja sustava socijalne sigurnosti. "Ipak, bitan je ton razgovora", rekao je Barroso.
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara