EU zbog špijuniranja prijeti otkazom ugovora o borbi protiv terorizma s SAD-om, Merkel: Hladni rat je gotov

EU zbog špijuniranja prijeti otkazom ugovora o borbi protiv terorizma s SAD-om, Merkel: Hladni rat je gotov
Ilustracija: Arhiva
 
ZAHUTKALA se afera oko prisluškivanja koja potresa SAD te u nekim svojim segmentima uključuje i EU nakon što su njemački mediji lansirali teoriju po kojoj je Bijela kuća hakirala računala EU institucija i tako došla do povjerljivih podataka.  Podsjećamo, EU je s SAD-om potpisao dva ugovora netom nakon terorističkih napada na New York 9. rujna 2001. godine. Tim je dogovorom SAD-u omogućen pristup podacima vezanim uz financije i putovanja u Europskoj uniji. No, ukoliko se dokaže da SAD ne poštuje europske zakone o zaštiti podataka, dogovor bi mogao doći u pitanje. 
 
Cecilia Malmstrom,  povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove, u pismu koje je uputila SAD-u izražava zabrinutost oko provedbe potpisanih ugovora koji su za cilj imali poboljšanje borbe protiv terorizma:
 
"Ukoliko ne uspijemo dokazati korist ovih ugovora za naše građane i uvjeriti se da se provode uz potpuno poštivanje zakona, njihov će kredibilitet biti ozbiljno narušen. U tom slučaju bit ću prisiljena ponovno ispitati poštuju li se i dalje osnovni uvjeti dogovora."
 
Europski parlament zaprijetio ukidanjem ugovora s SAD-om
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Malmstrom podsjeća da su odnosi SAD-a i Europske unije trenutno iznimno osjetljivi: "Međusobno poštovanje i povjerenje ozbiljno su narušeni te stoga očekujem da SAD napravi sve što može kako bismo se što prije oporavili."
 
Dok Malmstrom u SAD šalje grupu stručnjaka s ciljem provedbe adekvatne analize nakon koje bi se mogla pokrenuti revizija postojećih dogovora, Europski parlament u četvrtak je pozvao na ukidanje obaju ugovora ukoliko SAD ne otkrije opseg elektroničkog špijuniranja službenih podataka Unije koje je narušilo odnose između saveznika. 
 
Merkel: Europa ne treba olako prijeći preko špijuniranja

Najmoćnija žena Europe izjavila je da EU treba nastaviti pregovore s SAD-om oko slobodne trgovine, no istovremeno ne smije dozvoliti da afera oko špijuniranja padne u drugi plan.

"Hakiranje nije nešto što vam radi prijatelj. Hladni rat je odavno gotov", izjavila je Merkel na sastanku njezine Kršćansko-demokratske unije.   
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara