EU želi skupinu za potporu Iraku protiv Islamske države

Foto: Hina

EUROPSKA unija se nada izgraditi "skupinu za potporu" sa zemljama Bliskoga istoka, među kojima i Iranom, kako bi pomogla Iraku da se obrani od boraca Islamske države, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik EU-a.

Ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije, koji će u petak u Bruxellesu održati izvanredni sastanak o iračkoj krizi, razgovarat će o tome kako "sa svim zemljama u regiji možemo formirati neku vrst skupine za potporu Iraku", rekao je dužnosnik govoreći uz uvjet da ne bude neimenovan.

On je sugerirao da bi skupina mogla uključivati Saudijsku Arabiju i druge zemlje Zaljeva, Jordan, Libanon, Tursku, Egipat, Iran i druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je imati sve okupljene protiv ISIL-a (Islamske države) jer ovo ne bi trebalo biti viđeno kao sukob između zapadnih zemalja i ISIL-a. To treba jasno biti sukob između ISIL-a i svih zemalja regije", rekao je dužnosnik.

EU-ov cilj je razmjena informacija o Islamskoj državi, među kojima i o njezinu financiranju, te "da se vidi da li svi zajedno možemo krenuti naprijed i pronaći način ne samo da zaustavimo sadašnju ofenzivu ISIL-a nego isto tako pokušati potisnuti je nazad", rekao je dužnosnik.

Dužnosnik nije ulazio u pojedinosti kako se može potisnuti Islamsku državu, ali među vladama EU-a nema mnogo sklonosti za priključivanje Sjedinjenim Državama u vojnim udarima protiv ovih islamskih militanata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara