Ebolom bi se moglo zaraziti 20.000 ljudi, dosad umrlo 1.552

Foto: Hina

TIJEKOM epidemije ebole koja vlada u zapadnoj Africi moglo bi se zaraziti više od 20.000 ljudi, a dosad ih je umrlo 1.552, priopćila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ta je agencija objavila i strateški plan borbe protiv epidemije u četiri afričke države u kojima bi broj zaraženih mogao biti i dva do četiri puta veći od prijavljenih 3.069. Broj zaraženih "mogao bi doseći i 20.000 slučajeva u tijeku te epidemije", kaže WHO.

Epidemija koja je počela u Gvineji u ožujku proširila se na susjednu Liberiju i Sijera Leone kao i Nigeriju i traži opsežan i koordinirani međunarodni odgovor, kaže WHO.

Odvojeni slučajevi ebole u Demokratskoj Republici Kongo identificirani su kao različit soj i njihove brojke nisu uključene u ove koje pokrivaju Gvineju, Liberiju, Sijera Leone i Nigeriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

WHO kaže da se "više od 40 posto ukupnog broja slučajeva pojavilo u zadnja tri tjedna. Ipak, većina slučajeva koncentrirana je na samo četiri lokaliteta".

Organizacija također ocjenjuje ključnim da zračne tvrtke ponovno uspostave letove prema afričkim zemljama koje su pogođene najvećom epidemijom ebole u povijesti.

"Polazimo od stajališta da bi sadašnja ograničenja" koja su uvele "zračne kompanije mogla prestati za oko dva tjedna", rekao je Bruce Aylward, zamjenik glavnog direktora WHO-a, predstavljajući smjernice kojima bi se epidemija trebala zaustaviti u sljedećih devet mjeseci.

"Ne možemo dobiti dovoljno mjesta u zrakoplovima kako bi prevezli ljude i robu", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara