Egipatska vojska najveći poduzetnik u zemlji: Kontroliraju sve, od proizvodnje tjestenine do zemnog plina

Egipatska vojska najveći poduzetnik u zemlji: Kontroliraju sve, od proizvodnje tjestenine do zemnog plina

Ilustracija: scx.hu 

DOK privatni poduzetnici od početka revolucije muku muče sa sveukupnim kaosom i političkom nesigurnošću, čini se da vojska gotovo da nije pogođena krizom, štoviše, čak od nje i profitira, piše Deutsche Welle.

Za sedam dana će po svoj prilici egipatska vojska ponovo jednog od svojih kadrova imati na čelu države. Jasna pobjeda bivšeg komandanta Abdela Fattaha al-Sisija na predsjedničkim izborima koji se održavaju 26. svibnja je skoro formalna stvar. Iza kulisa najveća vojska na Bliskom istoku je ponovo vratila svoju staru dominaciju. To se može vidjeti i na ekonomskom planu. Otkako je prošle godine s vlasti svrgnut predsjednik Muhamed Mursi, generali su u zemlju privukli više projekata čija se vrijednost mjeri u milijardama.
 
"Mnogi investitori otvoreno idu prema vojsci", kaže Sherif Zaazaa, novinar i stručnjak za ekonomiju egipatskom portalu "Mada Masr". On dodaje da investitori znaju kako trenutno samo vojska u zemlji kontrolira cijelu situaciju.
 
Dok privatni poduzetnici od početka revolucije muku muče sa sveukupnim kaosom i političkom nesigurnošću, čini se da vojska skoro da i nije pogođena krizom. Prema viđenju više promatrača, vojska štoviše profitira od krize. Vlada u Kairu se za više velikih projekata u zemlji odlučila za vojne građevinske tvrtke. Privremeni predsjednik Adli Mansur je u studenom izdao dekret koji daje mogućnost vladi da dodjeljuje radove tvrtkama bez predhodnog raspisivanja natječaja. Od tada najviše profitiraju vojne tvrtke.
 
Međutim, još više profitiraju investitori iz inozemstva s kojima generali trenutno vode poslove. Tako je primjerice u ožujku vojska s poduzećem "Arabtec" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisala ugovor o izgradnji stanova čija je vrijednost preko 40 milijardi dolara.
 
Egipatska vojska s partnerima iz zaljevskih država usko surađuje u energetskom i drugim sektorima. Shana Marshall, direktorica instituta za bliskoistočne studije na George Washigton sveučilištu u Washingtonu kaže: "Mnogi dogovori su postignuti jer vlastodršci iz zaljevskih zemalja na taj način žele podržati egipatsku vojsku. Oni žele da vojska zadrži svoj utjecaj i moć u Egiptu“, kaže Marshallova.
 
Vojska koristi Mursijeve greške
 
Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pomažući egipatsku vojsku u šahu drže Muslimansko bratstvo. Vladavina Muhameda Mursija, koji i sam potječe iz islamističke organizacije, izazvala je veliku nesigurnost u vladajućim dinastijama u zaljevskim zemljama.
 
"Vojska je iskoristila nepopularnost predsjednika Mursija i Stranke slobode i pravde (FJP) Muslimanskog bratstva kao idealnu priliku za preuzimanje potpune vlasti u zemlji“, misli Shana Marshall. Vojska je rekla: „Zašto bismo se zadovoljavali samo sa dijelom ekonomske moći koju imamo dok je na vlasti FJP ako možemo iskoristiti priliku, dok među stanovništvom vlada veliko nezadovoljstvo, da preuzmemo potpunu kontrolu“, kaže Marshall.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Od tjestenine do zemnog plina
 
Trenutno nije poznato koliko posto ekonomije kontrolira vojska. Procjenjuje se da se radi o postotku koji se kreće između pet i 50 posto. Budžet za obranu kao i druge informacije o novcu, generali drže u tajnosti. Međutim, sigurno je da se vojska miješa u skoro svaki važniji sektor, od proizvodnje tjestenine preko proizvodnje namještaja i televizora pa do proizvodnje nafte i infrastrukturnih projekata. Vojska raspolaže svojim bolnicama, turističkim resursima na Crvenom moru i ima važnu ulogu u poljoprivredi.
 
Na rukovodećim mjestima poduzeća koja pripadaju vojsci uglavnom su umirovljeni pripadnici vojske. Obavljajući te poslove imaju unosne zarade. Međutim, njihovi apetiti su porasli do te mjere da se čak žele baviti i politikom. Sherif Zaazaa kaže kako trenutno nije poznato kolika je podrška vojske predsjedničkom kandidatu Sisiju.
 
Da bi bila konkurentnija vojska je sebi prilagodila zakonsku regulativu tako da njene tvrtke ne moraju plaćati porez. Osim toga ona profitira od masovnih subvencija kao i mogućnosti korištenja regruta kao jeftine radne snage.
 
To što se nakon revolucije 25.11.2011. godine smanjio broj onih koji traže okončanje takve prakse može se zahvaliti državnoj kontroli medija koji vojsku slave kao spasitelje od islamista. Sherif Zaazaa vjeruje da bi se to moglo promijeniti ako se ekonomska situacija za vrijeme Sisijevog predsjedničkog mandata ne poboljša ili ako se bude sporo poboljšavala.
 
Shana Marshall upozorava da za mnoge Egipćane očajna situacija može izazvati suprotno: "Svakodnevne brige većine Egipćana su daleko od tema kao što je više transparentnosti.“ Tako je upitno hoće li se za ranije zahtjeve ponovno imati više sluha.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara