Egipatska vojska otkazuje poslušnost Morsiju!

Egipatska vojska otkazuje poslušnost Morsiju!

Foto: Guliver Image/Getty Images

EGIPATSKA vojska dala je sukobljenim stranama 48 sati za rješavanje smrtonosne političke krize. U suprotnom, ako islamistički predsjednik Mohammed Morsi i opozicija "ne obrate pažnju na volju naroda", ponudit će vlastiti mirovni plan, javljaju strani mediji.

Izjava je došla nakon što su antivladini prosvjednici upali u kairsko sjedište Muslimanske braće. U napadu je ubijeno osmero ljudi.

Zapovjednik oružanih snaga: Jučerašnji je prosvjed neviđeni izraz volje naroda

Upad u sjedište islamističke skupine koja podržava aktualnoga predsjednika dogodio nakon noćašnjih golemih prosvjeda u kojima su sudjelovali milijuni ljudi tražeći predsjednikovu ostavku. Zapovjednik oružanih snaga prosvjede je opisao kao "neviđeni izraz volje naroda".

U izjavi koju je dao nešto ranije za državnu televiziju general Abdel Fattah al-Sisi rekao je da se vojska neće miješati u politiku ni vladu.

Prosvjednici pozdravili ultimatum vojske

Nakon iznenadnoga priopćenja o 48-satnom ultimatumu prosvjednici su se okupili ispred predsjedničke palače i pozdravili najnoviji stav vojske, vjerujući da nagoviješta kraj predsjednika Morsija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto ranije je opozicijski pokret Tamarod koji stoji iza prosvjeda Morsiju dao rok za odstupanje i sazivanje novih predsjedničkih izbora do utorka poslijepodne. U suprotnom će se suočiti s "kampanjom građanskoga neposluha". Isti je pokret u subotu priopćio da je prikupio preko 22 milijuna potpisa potpore, što je više od četvrtine egipatske populacije. Međutim, Morsi je u nedjelju odbacio mogućnost ostavke.

25 mrtvih, četvorica ministara podnijeli ostavke

Podsjećamo, u prosvjedima koji traju već tjednima poginuli su deseci ljudi. Vrhunac je bio u nedjelju kada su se širom Egipta okupili milijuni ljudi. Od jučer je u nemirima poginulo čak 25 ljudi, a najmanje 780 je ozlijeđeno.

Danas su četvorica ministara podnijela ostavke. Iz Vlade je medijima priopćeno da su ministar okoliša Halid Fehmi, ministar komunikacija Atif Hilmi, ministar turizma Hisham Zazu i ministar pravde i parlamentarnih poslova Hatim Bacati podnijeli ostavke premijeru Hishamu Kandilu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara