Ekolozi upozoravaju, kompanije trljaju ruke: Europa otvara vrata izvlačenju fosilnih goriva iz škriljca

Foto: Shutterstock

PORTAL Ecowatch prenosi upozorenje udruga za zaštitu okoliša koje tvrde da Europa otvara vrata prljavom i opasnom načinu izvlačenja fosilnog goriva koje je preobrazilo američku ekonomiju - iz kamena škriljca.

Upozorenje udruga Friends of the Earth Europe i Food & Water Europe objavljeno je ovoga tjedna nakon što je Europska komisija objavila okvir za smjernice o reguliranju plina dobivenog iz škriljca i kojim se ne predviđa obvezna zaštita europskih građana od rizika za okoliš i zdravlje koji bi mogli nastati takvim crpljenjem goriva koje se naziva fracking (skraćeno od "hydraulic fracturing").

Radi se o postupku u kojem se u kamen škriljac pod velikim pritiskom utiskuje voda obogaćena pijeskom i kemikalijama. U kamenu se stvaraju pukotine, a pritiskom vode fosilna goriva kao što su plin i nafta izlaze kroz pukotine van.

Usprkos trudu nekih zakonodavaca, pokušaji reguliranja takvog iskorištavanja prirode nisu uspjeli, posebice zato što neke europske zemlje namjeravaju provoditi tu metodu.

"Regulaciju plina iz škriljca satrale su korporacije i vlade fokusirane na fosilna goriva"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Regulaciju plina iz škriljca satrale su korporacije i vlade fokusirane na fosilna goriva", rekao je Antoine Simon, aktivist udruge Friends of Earth. "Nedovoljne i neobvezujuće preporuke i promatranje znače da će se 'fracking' početi provoditi neprikladno reguliran te da će patiti lokalne zajednice. Europa je lisicu zadužila da čuva kokošinjac", rekao je.

Udruge ističu da izvlačenje plina i nafte iz škriljca predstavljaju značajnu prijetnju klimi, okolišu i lokalnim zajednicama. Takva će praksa, tvrde, pritisnuti Europu da se fokusira na korištenje fosilnih goriva, ugroziti ciljeve o redukciji emisije stakleničkih plinova te opstruirati ulaganja u bolja rješenja kao što su razvoj zajedničkih izvora obnovljive energije i projekti štednje energije.

SAD izazvao šok u opskrbi naftom iz škriljca: Stotine tisuća novih radnih mjesta i deseci milijardi dolara

Iako je jasno da ispuštanje kemikalija u okoliš i stvaranje pukotina u stijenama ne mogu biti dobri za prirodu, zasad još nema ozbiljnih i argumentiranih istraživanja koja bi to potkrijepila. S druge strane, primamljivo zvuči činjenica da je SAD upravo takvom eksploatacijom prouzročio (za njega ekonomski pozitivan) šok u opskrbi nafte.

"Zrelo gospodarstvo koje je prije nekih 150 godina bilo kolijevka naftne industrije suočilo se s naizgled nepovratnim padom proizvodnje da bi se odjednom našlo u samoj žiži novog naftnog buma" objavila je prošle godine Međunarodna agencija za energetiku IEA.

Upravo je takva proizvodnja nafte i plina posljednjih godina generirala desetke milijardi dolara prihoda i stotine tisuća novih radnih mjesta u SAD-u. Nagli skok uzrokovan je novim izvorom opskrbe, "koji će u narednih pet godina preobraziti tržište, kao što je u proteklih 15 godina bio slučaj s naglim rastom kineske potražnje".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara