Eksplozija i dim: Zbog požara zatvoren dio nuklearne elektrane u New Yorku

Eksplozija i dim: Zbog požara zatvoren dio nuklearne elektrane u New Yorku

Screenshot: YouTube

JEDAN blok u nuklearnoj elektrani Indian Point nedaleko New Yorka zatvoren je u subotu zbog kvara na transformatoru i požara, a tvrtka koja upravlja elektranom tvrdi da nema opasnosti za građane u okolici. Elektrana u Buchananu, gradiću koji se nalazi oko 65 kilometara sjeverno od New Yorka na istočnoj obali rijeke Hudson, stabilna je i nema opasnosti za građane i zaposlenike, poručila je Entergy Corp, tvrtka koja upravlja tim pogonom.

Greška u transformatoru

Nekoliko ljudi iz okolice elektrane javilo je da su čuli eksploziju i vidjeli dim iznad postrojenja, izjavio je glasnogovornik policije u državi New York, dodavši kako nema prijava da je netko u tvornici ozlijeđen.

Blok 3 u tvornici je zatvoren nakon kvara na transformatoru, dok je blok 2 nastavio s radom, poručila je tvrtka Entergy putem Twittera. Dodala je da ni u jednom trenutku nije bilo prijetnje javnoj sigurnosti. U elektrani postoje dva bloka, 2 i 3, a potonji je samo dan prije vraćen u pogon nakon popravka zbog curenja pare u dijelu postrojenja koje nije nuklearno.

CNN je izvijestio da je glasnogovornik Indian Pointa kazao da je došlo do greške na transformatoru u dijelu postrojenja koje nije nuklearno i da je to izazvalo požar. Prskalice su ugasile vatru, a reaktor je automatski isključen, doznaje CNN.

Rizik nije na visokoj razini

Požar na transformatoru u Indian Pointu ugašen je 25 minuta nakon izbijanja, nije rizik na visokoj razini i ne predstavlja opasnost za ljude u okolini, kazao je Eliot Brenner, direktor javnih poslova u američkoj Komisiji za regulaciju nuklearnih elektrana (NRC).

"Oni su proglasili 'neobičan događaj'. To je najmanja od naše četiri oznake situacija", poručio je Brenner.

Klasifikacija 'neobičan događaj" ukazuje na potencijalnu sigurnosnu prijetnju ili moguću 'degradaciju razine sigurnosti' u elektrani, navodi se na internetskoj stranici NRC. To također znači da "nema ispuštanja radioaktivnog materijala koje bi zahtijevalo vanjsku reakciju ili nadzor".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara