Eksplozija plina u stambenoj zgradi u Osijeku: Stanari evakuirani, 52-godišnjak poginuo

Eksplozija plina u stambenoj zgradi u Osijeku: Stanari evakuirani, 52-godišnjak poginuo

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

JUTROS oko 9 sati u stambenoj zgradi u Osijeku došlo je do eksplozije plina. Jedna je osoba smrtno stradala u podrumskom stanu zgrade. Ostali stanari su evakuirani. Na teren su izašle sve dežurne službe.

U ruševinama podrumskog stana, za koji se pretpostavlja da je bio središte eksplozije, pronađeno je tijelo 52-godišnjeg Osječanina, koje je prevezeno u osječki Klinički bolnički centar (KBC) radi obdukcije, rekao je Hini glasnogovornik PU Darijo Premec.

U ruševinama podrumskog stana zgrade u Osijeku u kojoj se jutros dogodila eksplozija nađeno je tijelo muškarca, potvrdila je osječko-baranjska Policijska uprava. Očevid je završen, no točan uzrok eksplozije utvrdit će se naknadnim vještačenjima, doznaje se od tamošnje policije.

Zapovjednik osječke Javne vatrogasne profesionalne postrojbe Boris Banjan izjavio je novinarima da je u ruševinama podrumskog stana pronađeno tijelo muškaraca u naslonjaču, u ležećem položaju. Dodao je kako je tijelo bilo prekriveno ostatcima srušenog stropa.

Ne zna se još je li se ugušio plinom ili ga je ubila eksplozija

Banjan je izvijestio kako za sada nema dojava o drugim ozlijeđenim osobama, a naknadno će se utvrditi je li žrtva preminula od urušavanja stropa, ili od prethodnog istjecanja plina, čiji je dotok sada isključen. Pretpostavlja se da bi jedan od uzroka eksplozije, koja se dogodila jutros u 9 sati u zgradi na osječkom Trgu bana Josipa Jelačića, moglo biti nakupljanje plina u podrumskoj prostoriji.

Eksplozija imala udarni val koji je napravio oštećenja i na gornjem dijelu zgrade, zidovima i prozorima

Snažna eksplozija jutros je znatno oštetila zgradu na osječkom Trgu bana Josipa Jelačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S obzirom na to da je riječ je o starijem objektu sa šest stanova, koji je sada znatno oštećen, najprije se moralo poduprijeti svod podrumskog stana, kako bi se osiguralo vatrogasce, pri raščišćavanju ruševine i traganju, a zatvoren je dotok svih energenata, koji bi mogli biti potencijalno opasni u ovoj situaciji, kazao je Banjan.

Dodao je kako je eksplozija imala udarni val koji je napravio oštećenja i na gornjem dijelu zgrade, zidovima i prozorima. Ocijenio je kako je objekt oštećen u tolikoj mjeri da se izvjesno vrijeme sigurno neće moći koristiti.

Grad Osijek ponudio nužan smještaj evakuiranim stanarima

Tijekom očevida evakuirani su ostali stanari vrlo oštećene zgrade, u kojoj je šest stanova. Slijedi dolazak nadležnih inspekcija koje trebaju utvrditi je li zgrada zbog nastalih oštećenja sigurna za život, kazao je Premec.

Osječki dogradnačelnik i predsjednik gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje Denis Ambruš izjavio je danas kako je gradska uprava ponudila nužan smještaj stanarima zgrade na osječkom Trgu bana Josipa Jelačića. Nakon obilaska mjesta nesreće Ambruš je kazao kako su nadležne službe u razgovoru sa stanarima ponudili nužni smještaj u gradskim stanovima, jer se procjenjuje da se u objektu, u idućih sedam dana, do okončanja svih potrebnih aktivnosti, neće moći boraviti.

Dodao je kako su ga stanari izvijestili o namjeri da se u prvo vrijeme smjeste kod rodbine, ali da grad ima mogućnosti svim stanarima ponuditi nužan smještaj za prihvat u ovakvim situacijama.

Policija je izvijestila i da je završen i očevid u regionalnom centru i punionici plina tvrtke "Crodux plin", gdje je u noći s petka na subotu došlo do požara i eksplozija punih plinskih boca, a točan uzrok nesreće i ukupna materijalna šteta će se također naknadno utvrditi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara