Emotivni Sabo raskopčao košulju i poručio: Nema nikakve nagodbe, nisam kriv

Screenshot: HRT

VUKOVARSKI gradonačelnik Željko Sabo (SDP) pozvao je jutros vijećnike Gradskog vijeća da prihvate njegov prijedlog proračuna i tako omoguće provedbu brojnih projekata u Vukovaru.

"Nema nikakve nagodbe, nisam kriv", poručio je na samom početku sjednice Željko Sabo, koji je optužen za pokušaj podmićivanja gradskih vijećnika, a mediji su javljali da je zatražio nagodbu s Uskokom.

Vukovarsko Gradsko vijeće danas bi, među ostalim, trebalo raspravljati o prijedlogu gradskog proračuna za ovu godinu, čiji je rok za prihvaćanje 31. ožujka. Ako gradski vijećnici ne prihvate proračun, bit će raspisani prijevremeni izbori za Gradsko vijeća i gradonačelnika.

U emotivnom obraćanju prije usvajanja dnevnog reda, gradonačelnik Željko Sabo optužio je vijećnike HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević da mu ne vjeruju da je imao niz zdravstvenih teškoća u posljednje vrijeme te je čak u jednom trenutku raskopčao košulju i pokazao ožiljak od ugradnje pacemakera, a koji mu je ugrađen prošlog tjedna zbog problema sa srcem.

"Tražili ste proračun - predložio sam ga. Prihvaćenjem proračuna ostvarit ćemo sve projekte koje smo zacrtali, a neće u pitanje doći ni isplata plaća zaposlenicima gradskih tvrtki", kazao je Sabo dodavši da se "čovjeku ponekad događaju stvari koje ne planira".

"Prošli tjedan sam u Zagrebu ugradio pacemaker da bi sutradan otišao na sud kako bi izgovorio samo četiri riječi: 'Časni sude nisam kriv'", kazao je Sabo rekavši kako nema nikakve nagodbe te je zamolio vijećnike da ga puste da obavlja svoj gradonačelnički posao.

Sabo se neće nagoditi s USKOK-om

Uskok tereti Sabu da je s 50.000 kuna pokušao podmititi HDZ-ovu vijećnicu Mariju Budimir, kako bi prešla u redove SDP-a i osigurala mu većinu u Gradskom vijeću. Na teret mu se stavlja i da je Radivoju Đuriću, također da se prikloni SDP-u, navodno nudio promaknuće njegove supruge na mjesto glavne sestre vukovarske bolnice, a sina na dužnost direktora Hrvatskog radija Vukovar.

Sabo je danas vijećnicima rekao i da je podnio ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora Borova.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u siječnju je novčano kaznilo Sabu zbog sukoba interesa. Prekršio je Zakon o sprječavanju sukoba interesa istovremenim obavljanjem dužnosti vukovarskog gradonačelnika i saborskog zastupnika uz obavljanje funkcije člana Nadzornog odbora Borova. Također, zakon je prekršio i članstvom u upravi trgovačkog društva Veki Va.

Nakon obraćanja gradonačelnik Željka Sabe zatražena je stanka prije usvajanja dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća. 

HDZ će prihvatiti proračun ako Sabo podnese ostavku

Vijećnici HDZ-a u vukovarskome Gradskom vijeću spremni su prihvatiti prijedlog proračuna gradonačelnika Željka Sabe (SDP) ako on do kraja današnje sjednice Vijeća podnese ostavku na gradonačelničku funkciju, izjavio je novinarima u stanci sjednice HDZ-ov vijećnik Ivan Penava.

Kazao je da vijećnici HDZ-a, i pored namjere da prihvate prijedlog gradskog proračuna za ovu godinu, namjeravaju podnijeti ostavke na vijećničke mandate jer smatraju da je sadašnja politička situacija u Vukovaru neodrživa i zalažu se za prijevremene izbore.

Obraćanje gradonačelnika Sabe, koji je jutros na samom početku sjednice Vijeća pozvao vijećnike da za dobrobit građana Vukovara prihvate njegov prijedlog proračuna te poručio da nema nikakve nagodbe i da nije kriv, Penava je ocijenio kao "dobro osmišljen, već viđen igrokaz Željka Sabe".

"Bilo bi vrijeme da nas gradonačelnik poštedi svojih igrokaza i da konačno povuče pravi potez i da ostavku. Da je bolestan, to mu vjerujemo, jer na to već duže vrijeme ukazujemo", rekao je Penava aludirajući na ranije učestale HDZ-ove optužbe da Sabo boluje od PTSP-a te da zbog toga ne bi smio obnašati ni jednu odgovornu dužnost.

Pozivajući jutros vijećnike da prihvate njegov prijedlog proračuna, gradonačelnik Željko Sabo, kojeg Uskok tereti za podmićivanje vijećnika, poručio je: "Nema nikakve nagodbe, nisam kriv". Optužio je vijećnike HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević da mu ne vjeruju da je imao niz zdravstvenih teškoća u posljednje vrijeme, a u jednom trenutku čak je raskopčao košulju i pokazao ožiljak od ugradnje pacemakera.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Goran Bošnjak odbacio je ocjenu HDZ-ova vijećnika Ivana Penave o "gradonačelnikovom igrokazu" rekavši da je Željko Sabo uistinu teško bolestan i da mu je prije nekoliko dana ugrađen i pacemaker. Poručio je da ne vidi razloge zbog kojih bi Sabo trebao podnijeti ostavku na mjesto gradonačelnika.

Klubovima vijećnika HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević, koji uz podršku nekadašnjeg SDP-ovca, a sada nezavisnog vijećnika Željka Pinjuha imaju većinu u Vijeću, zamjerio je da "nemaju ni jedan pripremljeni amandman na prijedlog proračuna iako su uporno najavljivali da su ih pripremili".

Predsjednik Kluba vijećnika HSP-a dr. Ante Starčević Igor Gavrić odgovorio mu je kako to nije točno te da su uz pisane njegova stranka i HDZ pripremili i niz usmenih amandmana.

Gavrić je rekao da vijećnici njegove stranke ne namjeravaju podnijeti ostavke na vijećničke mandate, ali očekuju ostavku gradonačelnika Sabe.

Nakon što se jutros obratio vijećnicima i poručio im da se u sudskom postupku koji se vodi protiv njega na osječkom Županijskom sudu u Osijeku nije nagodio s nikim te da je nevin, Sabo je napustio vijećnicu.

Vijećnici su se nakon izjava za novinare vratili u vijećnicu te je počela sjednica Gradskog vijeća koja bi, kako se očekuje, trebala završiti u poslijepodnevnim satima.

Ako vijećnici ne prihvate prijedlog proračuna ili ga gradonačelnik Željko Sabo do završetka sjednice povuče s dnevnog reda, doći će do prijevremenih izbora za Gradsko vijeće i gradonačelnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara