Erdogan: Islamofobija ozbiljno prijeti Europi

Erdogan: Islamofobija ozbiljno prijeti Europi

Foto: Hina

TURSKI predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u utorak europske zemlje da se bore protiv islamofobije i spriječe širenje protuislamskih prosvjeda umjesto da "pokušavaju davati pouke" Turskoj.

"Žalosno je da Europska unija pokušava davati pouke Turskoj umjesto da pokuša riješiti ozbiljne prijetnje s kojima je sučeljena", rekao je Erdogan obraćajući se turskim veleposlanicima u Ankari.

"Islamofobija ozbiljno prijeti Europi. Ako se taj problem ne riješi i ako europski čelnici postanu taoci populizma, europske vrijednosti će se dovesti u pitanje", dodao je, ustvrdivši da utjecaj rasističkih pokreta ondje "svakim danom" sve više raste.

Njegovi komentari dolaze dan nakon prosvjeda u Dresdenu koje je organizirala njemačka protuimigracijska organizacija Pegida na kojemu se okupilo oko 18.000 ljudi protiv "islamizacije Zapada".

Erdogan: Bruxelles oteže s pristupnim pregovorima za ulazak Ankare u EU

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Erdogan je zamolio Bruxelles da "preispita svoju politiku prema Turskoj", optuživši ga da oteže s pristupnim pregovorima za ulazak Ankare u EU koji su na mrtvoj točki.

Turski islamsko-konzervativni predsjednik je usto pozvao svoje diplomate da promiču snažnu Tursku koja je sigurna u sebe.

"Turska nije zemlje koju svatko može optuživati i drsko upirati u nju prstom. Oni koji imaju običaj tako postupati moraju s tim prestati", istaknuo je.

"Oni koji kritiziraju Tursku moraju biti svjesni da imaju posla s novom Turskom, s velikom Turskom, zajedno s njezinim gospodarstvom, demokracijom i vanjskom politikom", poručio je predsjednik.

Erdogana koji je prije izbora za predsjednika u kolovozu 2014. jedanaest godina bio premijer, kritičari optužuju za autoritarnu vladavinu i provođenje islamističke politike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara