Erdogan: Njemački mediji su iskoristili rudarsku nesreću kako bi kritizirali tursku vladu

Foto: FAH

DESECI tisuća pristaša i protivnika turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana popratili su u Koelnu njegov posjet i govor koji je nalikovao predizbornom skupu što svjedoči o jakoj polarizaciji turskog biračkog tijela, prenose agencije u nedjelju.

Njemačka ima oko 1,5 milijuna turskih birača koji će u kolovozu, bez potrebe da odlaze u domovinu, u Njemačkoj moći birati predsjednika Turske, prvi put izravno, a iako Erdoganova kandidatura nije službena, zna se da će on biti vladin kandidat.

Turski premijer u subotnjem govoru u Koelnu naznačio je da vlada mora izabrati svog kandidata te je pozvao njemačke Turke da se odazovu na prve izravne predsjedničke izbore.

Prema pisanju njemačke agencije dpa Erdogan je na svoj skup privukao oko 15.000 ljudi u sportsku arenu.

Vani je pak 30.000 prosvjednika, prema procjeni policije, izrazilo nezadovoljstvo Erdoganovim posjetom, a prema riječima organizatora bilo ih je 50.000.

Često opisivan kao političar koji polarizira turske birače tijekom svoje 11-godišnje vladavine, Erdogan je lani bio izložen velikim izazovima iako je njegova stranka pobijedila na lokalnim izborima u ožujku, piše agencija AFP.

Erdogan ponovo napao medije

Međunarodna zajednica oštro je kritizirala tursku vladu zbog gušenja prosvjeda u svibnju 2013., i nedavnih pokušaja da ograniči internetske slobode, a sve u sjeni velikih korupcijskih afera koje su zahvatile i članove obitelji i političke saveznike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobitnik Zlatne palme u Cannesu, dodijeljene u subotu, Turčin Nuri Bilge Ceylan, prozvan bosforskim Bergmanom, "posvetio je Palmu turskoj mladeži, onima koji su izgubili život u protekloj godini", dok su se u Turskoj odvijali žestoki protuvladini prosvjedi.

U jednosatnom govoru Erdogan je ponovio napade na medije, posebice njemačke, i nanovo osporio potrebu asimilacije njemačkih Turaka, potvrđujući riječi koje su izazvale polemiku prilikom prethodnog posjeta 2008., piše agencija AFP.

Erdogan je, ne imenujući ga, kritizirao časopis Der Spiegel čiji je dopisnik u Istanbulu preuzeo u naslovu izjavu jednog od rudara koji su preživjeli katastrofu u Somi u kojoj je prošlog tjedna poginuo 301 njegovih kolega: "Erdogan, idi dođavola".

Turski premijer kojeg je kancelarka Angela Merkel pozvala da pokaže "osjetljivost" i "smisao za odgovornost" u svojim riječima, pokazao se britkim, nošen uzvicima "Turska je ponosna na tebe" tijekom čitavog mitinga.

Skupine koje su pak prosvjedovale protiv Erdogana prikazivale su ga kao "diktatora", "ubojicu" i "fašista". Govornici su ga optuživali da guši ljudske i medijske slobode u Turskoj, a gnjevni su i što je odlučio održati politički skup tako brzo nakon katastrofe u Somi.

Katastrofa u rudniku Soma u Turskoj u kojoj je 13. svibnja poginulo 301 radnika dolila je ulje na vatru bijesa Erdoganovih političkih protivnika.

Erdogan je pak optužio dio njemačkih medija da su iskoristili nesreću u Somi kako bi vrijeđali tursku vladu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara