Erdogan oduševljen, sekularni kritičari nezadovoljni: Zastupnice prvi put ušle u turski parlament s hidžabom

Erdogan oduševljen, sekularni kritičari nezadovoljni: Zastupnice prvi put ušle u turski parlament s hidžabom

Ilustracija i video: YouTube (Euronews)

"U PARLAMENTU je prevladala volja naroda s obzirom na to da su zastupnice konzervativne stranke Pravda i razvoj (AKP), na vlasti u Turskoj od 2002., prvi put u četvrtak sjedile u parlamentu noseći marame koje im pokrivaju glavu", rekao je u petak premijer Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je ozračje u parlamentu nazvao povijesnim nakon što su u prostoriju ušle četiri zastupnice s hidžabom. Svim je zastupnicima pred novinarima čestitao na zrelosti njihove odluke s obzirom na to da nisu kao ranije prosvjedovali zbog dolaska zastupnica čije su glave pokrivene maramama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od 1999. nijedna parlamentarna zastupnica nije sudjelovala u radu parlamenta ako je nosila maramu. Svojedobno je Merve Kavakci zbog pokušaja nošenja marame u parlamentu bila prisiljena napustiti dvoranu uz povike neodobravanja ostalih zastupnika te nije uspjela prisegnuti ni obnašati svoju dužnost.

"Zastupnice s maramom i one koje je ne nose jednakopravne su članice ove zemlje", istaknuo je Erdogan. Četiri članice AKP-a, zastupnice od 2011. donedavno nisu pokrivale glavu maramom, a nedavno su to odlučile učiniti iz vjerskih razloga, odnosno nakon hodočašća u Meku u rujnu. Sekularni kritičari tvrde da se radi o premijerovoj predizbornoj kampanji te promoviranju vrijednosti suprotnih uvjerenjima utemeljitelja moderne Turske Mustafe Kemala Atatürka kojega Turci i danas jako cijene.

No paradoks je, prenosi France presse, da je zastupnicama ulazak u parlament u hlačama i dalje zabranjen. Pravilo je da trebaju nositi suknje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara