Erdogan zbog objavljivanja kompromitirajuće snimke prisluškivanja prijeti ukidanjem Twittera

Foto: Guliver Image / Getty Images

TURSKI premijer Recep Tayyip Erdogan je u četvrtak zaprijetio zabranom Twittera nakon što su na društvenim mrežama objavljene snimke telefonskih prisluškivanja koji ga izravno dovode u vezu s korupcijskim skandalom.

"Ukinut ćemo Twitter. Ne brine me što će reći međunarodna zajednica", rekao je Erdogan pred tisućama pobornika tijekom izbornog skupa osam dana prije općinskih izbora 30. ožujka.

"Vidjet će oni snagu Turske", dodao je.

Početkom mjeseca šef islamsko konzervativne vlade je već prijetio zabranom YouTubea i Facebooka.

"Nećemo dopustiti da turski narod bude rob YouTubea i Facebooka", rekao je tijekom tv-govora, poduzet ćemo potrebne mjere, bez obzira koje, uključujući i zatvaranje".

Od sredine prosinca premijera, koji od 2002. vodi Tursku, prati korupcijski skandal u kojem je više desetaka njegovih bliskih suradnika optuženo za niz malverzacija.

U posljednja tri tjedna on je osobno doveden u pitanje kada su društvene mreže objavile snimke piratskih telefonskih razgovora.

Ta prisluškivanja, za koje je šef vlade najprije tvrdio da su montirana, izazvala su bijes oporbe i nekoliko prosvjeda u velikim gradovima zemlje kojim su tražili njegovu ostavku.

Optužuje bivše saveznike

Erdogan optužuje svoje bivše saveznike iz bratstva muslimanskog proroka Fethullaha Guelena, vrlo utjecajnog u policiji i pravosuđu, da su pokrenuli istrage njegovih bliskih osoba kako bi izazvali njegov pad uoči općinskih izbora 30. ožujka i prije predsjedničkih izbora predviđenih za kolovoz.

Premijer je te lokalne izbore pretvorio u referendum za ili protiv njega.

Njegova izjava protiv društvenih mreža stiže nakon izglasavanja jednog zakona koji pojačava kontrolu interneta.

Nevladine organizacije smatraju Tursku jednom od najrepresivnijih zemalja u pogledu kontrole interneta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara