Erjavec: Slučaj Ljubljanske banke dovest ću do kraja! Pusić: Zna se tko je kome i koliko dužan!

Erjavec: Slučaj Ljubljanske banke dovest ću do kraja! Pusić: Zna se tko je kome i koliko dužan!

Foto: AFP

SUTRA ćemo doznati na koji način Hrvatska i Slovenija planiraju riješiti problem Ljubljanske banke. Rješenje tog sukcesijskog problema, koje se traži već godinama, predstavit će sutra nakon sastanka u 14 sati u Otočcu ob Krki, ministri vanjskih poslova Vesna Pusić i Karl Erjavec. Slovenskom će inoministru to, po svemu sudeći, biti zadnja odluka, budući da je najavio ostavku i izglasavanje "konstruktivnog nepovjerenja" Vladi Janeza Janše već u ožujku.

Financijski stručnjaci imaju točne podatke tko je kome i koliko dužan, rekla je jučer šefica naše diplomacije Vesna Pusić. Sve ostalo, stvar je umjetničkog dojma.

"Mi ćemo se voditi čistim podacima, u skladu s time ćemo se postaviti', rekla je Pusić ponovivši da sve ovisi i o 'modelu i vrsti kompromisa koji će se uspjeti postići u okviru tri ili četiri mogućnosti koje su na stolu".

Koja se god od tri ili četiri mogućnosti izabere, predsjednik Ivo Josipović vjeruje da će biti pravedna za sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem od naše ministrice i slovenskog ministra da se konačno nađe rješenje koje je za obje strane prihvatljivo i pravedno. U ovom trenutku ne bih ulazio u detalje ali mislim da su kroz neke preliminarne razgovore postavljene osnove za to", rekao je Josipović.

Atmosfera u kojoj se, sa slovenske strane, donosi odluka o ovom vrlo važnom pitanju, više je nego napeta. Na sinoć održanom izvršnom odboru stranke DESUS, čiji je Erjavec predsjednik, donesena je odluka da se Savjetu stranke predloži istupanje ministara iz Vlade 22. veljače te izglasavanje tzv. 'konstruktivnog nepovjerenja' Vladi koje predviđa slovenski Ustav.

"Vjerujemo da ćemo skupiti potrebnu većinu i da bi izglasavanje nepovjerenja u parlamentu trebalo proći kako bismo već u ožujku imali novoga mandatara. Mi u DESUS-u smatramo da novi mandatar ne bi trebao biti političar već osoba koja ima potrebno iskustvo u financijama i bankarstvu jer to ono što Sloveniji sada najviše treba", izjavio je Erjavec.

Dodao je da se od njega, kao ministra vanjskih poslova, očekuje da pitanje Ljubljanske banke i ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora dovede do kraja te da to i planira učiniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara