Europska investicijska banka povećava ulaganja: 70 milijardi eura za poticanje rasta i tržišta rada

Europska investicijska banka povećava ulaganja: 70 milijardi eura za poticanje rasta i tržišta rada

 Foto: European Union

EUROPSKO gospodarstvo možda pokazuje znakove oporavka, ali s obzirom na to da je nezaposlenost visoka kao i troškovi života, brojni građani to još nisu direktno osjetili. Europska investicijska banka ima jednu od ključnih uloga u projektu poticanja tržišta rada i većeg rasta te planira još intenzivnije aktivnosti kako bi se situacija promijenila, priopćeno je iz Europskog parlamenta.

"Povećavamo posuđivanje tijekom ove i naredne dvije godine za više od 40 posto", kaže Werner Hoyer, predsjednik EIB-a.
 
U novom višegodišnjem proračunu EU-a manje je novca nego u prijašnjem razdoblju. Kako bi se rasteretili pritisci i potaknula ulaganja, EIB mijenja pristup i povećava svoje posuđivanje gospodarstvu.
 
10 milijardi eura u gotovini trebalo bi dati rezultate
 
"Kao odgovor na krizu, Europska investicijska banka se odlučila za potpuni zaokret ove godine. Okrenuli smo se poticanju ekonomske aktivnosti dok je ona slaba. Ovo je moguće zahvaljujući odluci zemalja članica da pojačaju naš kapital s dodatnih 10 milijardi eura u gotovini", kaže Hoyer te napominje kako banka ide korak dolje.
 
"Povećavamo posuđivanje tijekom ove i naredne dvije godine za više od 40 posto, na ukupno 70 mlrd. eura namijenjenih ponovnom otvaranju radnih mjesta i ostvarivanju rasta. Očekujem da će EIB igrati veću ulogu u idućem proračunskom razdoblju od 2014. do 2020."
 
Cilj su male i srednje tvrtke
 
Što se tiče zemalja koje su nateže pogođene krizom, EIB će nastaviti s posuđivanjem novca namijenjenog  malim i srednjim tvrtkama kao i tvrtkama sa srednjom stopom kapitalizacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Što se tiče financiranja malih i srednjih tvrtki, naš cilj je u 2013. povećan za više od 50 posto u odnosu na godinu ranije te planiramo ukupno uložiti 20 mlrd eura u taj segment poslovanja. Da izbjegnemo nesporazume, naš portfelj je uravnotežen i obuhvaća cijelu EU, što je jako važno za naše investitore", objašnjava Hoyer.
 
Budućnost EU: oporavak ili stagnacija?
 
Iako je Europa izašla iz najgore faze, Hoyer smatra kako još nije vrijeme za opuštanje jer je kriza zapravo gotova samo onda kada se poboljša situacija na tržištu rada.
 
"Europa je na krizu odgovorila s koherentnom i stabilnom strategijom koja je polučila rezultate: neravnoteže su smanjene, konkurentnost se poboljšala naročito u južnim zemljama, a Irska i Španjolska uskoro izlaze iz programa pomoći. Vidimo svjetlo na kraju tunela, ali još imamo posla."
 
Hoyer je posjetio Europski parlament 25. studenog kako bi sa zastupnicima parlamentarnog odbora za proračun razgovarao o godišnjem izvješću EIB-a.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara