Europska komisija sakrila znanstveno istraživanje o opasnim kemikalijama

Europska komisija sakrila znanstveno istraživanje o opasnim kemikalijama

Screenshot: DNews/YouTube

EUROPSKA unija je izbjegla uvođenje zabrane za najmanje 31 pesticid "ignorirajući" znanstvenu studiju koja upozorava na kemikalije povezane s deformacijom fetusa, genetskim mutacijama, neplodnošću i drugim bolestima.

Znanstvena studija koja je u posjedu Guardina preporuča identifikaciju i kategorizaciju kancerogenih kemikalija koje utječu na endokrini sustav (EDC) i izazivaju čitav niz nuspojava.

Izvori iz Komisije kažu da je istraživanje "zakopano" od strane visokih europskih dužnosnika pod pritiskom velikih kompanija koje EDC kemikalije koriste u brojnim proizvodima, bilo da je riječ o plastici, pesticidima ili kozmetici.    

Neobjavljena studija tvrdi da su rizici povezani s izloženošću majnoj količini EDC-a tako veliki da predstavljaju dobar razlog za njihovu zabranu. Europska unija je na temelju istraživanja mogla i trebala zabraniti velik broj proizvoda još pretprošle godine, piše Guardian.

Pokleknuli pred lobijem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici Europske komisije kažu da je pritisak velikih "industrijskih igrača" kakvi su Bayer i BASF bio prevelik i da su stroži kriteriji kontrole predloženi studijom odbačeni, a usvojene blaže mjere.

"Mi smo bili spremni ići s kriterijima, baš kao i strateškim prijedlogom, ali nam je rečeno da zaboravimo na to iz ureda glavnog tajnika," rekao je neimenovani izvor iz Komisije za Guardian. "Kriteriji su efektivno suspregnuti i mi smo dozvolili biocidima i pesticidima da pređu preko zakona".  

Prošlog mjeseca, jedanaest europarlamentaraca je uputilo pismo koje nadilazi stranačka opredjeljenja povjereniku za zdravlje i sigurnost hrane Vytenisu Andriukaitisu u kojem traže da EU poštuje mandat i usvoji strože kriterije za EDC.

Opasne kemikalije su predmet sudskih postupaka koje su pokrenuli Švedska, Europski parlament i Vijeće Europe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara