Europska komisija uvodi nova pravila za ekološki uzgoj

 Foto: scx.hu

EUROPSKA KOMISIJA (EK) objavila je novi prijedlog u vezi s novom uredbom o ekološkoj proizvodnji i označivanju ekoloških proizvoda. Problemi potrošača i proizvođača u središtu su tog novog prijedloga čiji je cilj rješavanje nedostataka trenutačnog sustava.

Tržište ekoloških proizvoda u EU-u učetverostručilo se u posljednjih 10 godina te je potrebno ažurirati i prilagoditi pravila kako bi se taj sektor mogao i dalje razvijati i biti spreman na buduće izazove, objavljeno je iz EK.

"Budućnost ekološkog sektora u EU-u ovisi o kvaliteti i izvornosti proizvoda koji nose europski ekološki logotip. Namjera je Komisije veći opseg i kvaliteta ekološkog uzgoja jačanjem povjerenja potrošača u ekološke proizvode i uklanjanjem prepreka za razvoj ekološke poljoprivrede Taj paket dobar je i za potrošače i za poljoprivrednike. Potrošači će imati veća jamstva o ekološkoj hrani koja se proizvodi i prodaje u EU-u, a poljoprivrednici, proizvođači i trgovci imat će pristup većem tržištu unutar i izvan EU-a", izjavio je Dacian Ciolos, povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj.
 
U središtu prijedloga tri su glavna cilja: zadržati povjerenje potrošača, zadržati povjerenje proizvođača i olakšati poljoprivrednicima prelazak na ekološki uzgoj. Namjera mu je da ekološki uzgoj ostane vjeran svojim načelima i ciljevima kako bi se zadovoljili javni zahtjevi u području okoliša i kvalitete.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako bi se poljoprivrednicima koji se bave ekološkim uzgojem, proizvođačima i trgovcima pomoglo da se prilagode predloženim promjenama politike i da budu spremni za buduće izazove, Komisija je odobrila i akcijski plan o budućnosti ekološke proizvodnje u Europi. Planom se predviđa bolje obavješćivanje poljoprivrednika o inicijativama u području ruralnog razvoja i poljoprivredne politike EU-a kojima se potiče ekološki uzgoj, jačanje veza između projekata istraživanja i inovacija u EU-u i ekološke proizvodnje te poticanje potrošnje ekološke hrane, npr. u školama.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara