Europska komisija zabranila kloniranje domaćih životinja

Ilustracija: Shutterstock

EUROPSKA komisija donijela je tri nacrta zakonodavnih akata o kloniranju životinja i o novoj hrani koji će omogućiti zakonsku sigurnost u tom području.

Tim će se dvama prijedlozima zabraniti korištenje tehnike kloniranja u EU-u za domaće životinje (tj. za goveda, svinje, ovce, koze i konje) te uvoz takvih kloniranih životinja. Stavljanje u promet hrane od kloniranih životinja također će biti zabranjeno. Namjena je tih prijedloga riješiti pitanja dobrobiti životinja i druga etička pitanja povezana s korištenjem te tehnike. Nacrtom zakonodavnog akta o novoj hrani revidira se postojeća Uredba o novoj hrani kako bi se poboljšao pristup nove i inovativne hrane tržištu EU-a te istovremeno održala visoka razina zaštite potrošača.

"Ove inicijative o kloniranju životinja realističan su i funkcionalan odgovor na pitanja dobrobiti životinja i percepciju potrošača o hrani dobivenoj kloniranjem životinja. Promjene u novoj hrani stvorit će učinkovitiji sustav. On će potrošačima EU-a ponuditi mogućnost širokog izbora prehrambenih proizvoda te osigurati povoljnu okolinu za europsku industriju prehrambenih proizvoda", rekao je povjerenik EK nadležan za zdravstvo Tonio Borg.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara