Europski parlament odbio kandidaturu Alenke Bratušek

Foto: Hina

BIVŠA predsjednica slovenske vlade Alenka Bratušek, koja je bila predložena za potpredsjednicu Europske komisije za energetsku uniju, nije dobila potporu nadležnih odbora Europskog parlamenta i Slovenija će morati predložiti drugog kandidata za člana Komisije.

Odbor za industriju, istraživanje i energiju te Odbor za zaštitu okoliša velikom su većinom glasova odbacili kandidaturu Slovenke Alenke Bratušek i Slovenija će morati predložiti drugog kandidata za člana Komisije.

Protiv Bratušek, koja se, po općoj ocjeni, na saslušanju pokazala posve nepripremljenom, glasovalo je čak 112 članova dvaju odbora, a samo 13 ih je bilo za nju.

Bratušek, koja pripada liberalnoj skupini, jedina je od predloženih kandidata koja nije dobila zeleno svjetlo nakon saslušanja. Za Mađara Tibora Navracsicsa parlamentarci su još ranije zaključili da ne može biti povjerenik za obrazovanje, kulturu i državljanstvo, ali može ostati u Komisiji na nekoj drugoj dužnosti.

Zeleno svjetlo Španjolcu Miguelu Ariasu Caneteu

Isti parlamentarni odbori dali su zeleno svjetlo Španjolcu Miguelu Ariasu Caneteu iz Europske pučke stranke kao povjereniku za energiju i klimu. Za njega je glasovalo 77 članova odbora, a 48 ih je bilo protiv.

On je na saslušanju bio izložen žestokim napadima socijalista zbog mogućeg sukoba interesa, jer je posjedovao dionice u naftnim tvrtkama koje je prodao neposredno nakon što je predložen za povjerenika u Komisiji.

Prolazak Canetea otvara put za pozitivnu ocjenu za francuskog kandidata Pierrea Moscovicija, koji je predložen za povjerenika za ekonomske poslove. Iz EPP-a su tijekom dana poručivali da Moscovici, koji pripada socijalistima, neće proći ako padne Canete.

Preostaje još glasovanje o britanskom kandidatu Jonathanu Hillu, koji je jedini do sada bio pozvan na dodatno saslušanje. Očekuje se da će i on proći na glasovanju u srijedu navečer.

Slovenija će nakon pada Bratušek predložiti novog kandidata za EK

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srijedu da će njegova vlada, nakon što su dva odbora Europskog parlamenta odbacila kandidaturu Alenke Bratušek za mjesto potpredsjednice Europske komisije, zadužene za energetsku uniju, odmah početi odlučivati o novom kandidatu iz Slovenije, ali nije želio iznositi imena.

"Sada je na vladi da odmah donese odluku o sljedećem kandidatu, zauzet ću se za to da vlada što prije nađe odgovarajućeg kandidata", kazao je Cerar novinarima u Milanu, gdje je nazočio summitu EU-a o zapošljavanju.

"Odluka mora biti poznata već idućih dana, pred vladom je zahtjevna zadaća", dodao je Cerar, ne želeći iznositi imena potencijalnih kandidata, rekavši da je za to prerano.

Slovenski premijer je rekao da će moguće kandidata tražiti i u redovima svoje stranke, ali se o svemu mora najprije konzultirati s koalicijskim partnerima u vladi.

Na pitanje može li Slovenija u Europskoj komisiji zadržati potpredsjedničko mjesto koje je bilo ponuđeno Bratušek Cerar je rekao da ne može špekulirati i da će se informirati o nastaloj situaciji.

Slovenski mediji javljaju da je potencijalna kandidatkinja za članicu Europske komisije iz Slovenije i Violeta Bulc, članica Cerarove stranke, koja je u njegovoj vladi ministrica bez portfelja, zadužena za strateške projekte, razvoj i kohezijsku politiku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara