Europski parlament zatražio međunarodnu istragu ubojstva Borisa Njemcova

Europski parlament zatražio međunarodnu istragu ubojstva Borisa Njemcova

Foto: Hina

EUROPSKI parlament zatražio je u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu neovisnu međunarodnu istragu ubojstva ruskog oporbenog političara Borisa Njemcova.

Zastupnici su to zatražili u rezoluciji koju su izglasali u četvrtak i u kojoj ističu da je ubojstvo Njemcova "najznačajnije političko ubojstvo u nedavnoj ruskoj povijesti".

U tekstu se odaje priznanje ubijenom Njemcovu, koji je prikupljao dokaze za rusku umiješanost u rat u istočnoj Ukrajini i koji je ubijen dva dana prije nego što je trebao predvoditi demonstracije protiv ruske uloge u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se izražava žaljenje što je nekim zastupnicima i diplomatima Rusija zapriječila dolazak na njegov pogreb.

Rusija se kreće u "suprotnom smjeru od funkcionalne demokracije", kaže se u tekstu i poziva ruske vlasti da "obustave pritisak, represiju i zastrašivanje" oporbenih čelnika, civilnog društva i medija i da oslobodi političke zatvorenike, poput ukrajinske pilotkinje Nadje Savčenko i estonskog policijskog dužnosnika Estona Kohvera.

Zastupnici u rezoluciji podržavaju demokratske snage u Rusiji i traže od Vijeća EU-a da pošalje snažnu, jedinstvenu poruku Rusiji u pogledu ljudskih prava i slobode izražavanja i okupljanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara