"Europski san" očajnih emigranata: Preko 40 posto Palestinaca želi otići iz Pojasa Gaze

Foto: FAH

U ZADNJIH nekoliko mjeseci, preko 1.300 stanovnika Pojasa Gaze pobjeglo je u Egipat kako bi se odonuda otisnulo na ilegalna prekomorska putovanja, rekao je Ramy Abdu, aktivist koji prati trgovinu ljudima u regiji, prenosi Miami Herald.

Očaj se širi poput šumskog požara u zemlji u kojoj su nezaposlene dvije trećine ljudi mlađih od 30 godina, a nasilni sukobi postali su stvar svakodnevice.

Snovi o emigraciji česti su u Gazi, a ankete pokazuju kako bi preko 40 posto stanovnika rado otišlo iz zemlje. Europa je postala svojevrsna utopija za mnogobrojne Palestince koji žele osigurati budućnost za sebe i svoje obitelji.

U prošlosti se većina emigranata koja je otišla put Europe oslanjala na studentske i turističke vize, u nadi da će po isteku viza nekako ostati u ciljanim zemljama.

Od sredine 2013. godine situacija se promijenila. Nova vlada u Egiptu unštila je mnoge tunele koji su služili kao izlaz Palestincima, a usto su postrožene i granične kontrole. Egipatski čelnici nametnuli su restrikcije koje su smanjile broj putnika iz Gaze koji smiju legalno putovati u Egipat te kojima su dozvoljeni letovi s aerodroma u Kairu, piše AP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara