Europski socijalisti pozvali na zbijanje redova protiv demagoga koji stižu s desnice i ljevice

Europski socijalisti pozvali na zbijanje redova protiv demagoga koji stižu s desnice i ljevice

Foto: Hina

STRANKA europskih socijalista (PES), grupacija kojoj u Europskom parlamentu pripada SDP, pozvala je na sastanku u Madridu svoje članice na zbijanje redova tvrdeći da "nadiru" demagoške stranke s desnice i ljevice te zatražila ublažavanje gospodarskih mjera štednje u Europi.

Među 40 okupljenih čelnika na sastanku u Madridu bili su predsjednik francuske vlade Manuel Valls i predsjednik Europskog parlamenta Nijemac Martin Schulz.

"Imamo tradicionalne političke protivnike", istaknuo je predsjednik PES-a Bugarin Sergej Stanišev, "no trebamo se kao obitelj suprotstaviti novim izazovima poput Syrize i Podemosa ili stranaka krajnje desnice i euroskeptika kao što su Front national i UKIP“.

Sastanak je održan u Madridu kako bi socijalisti dali podršku Pedru Sanchezu, čelniku španjolskih oporbenih socijalista PSOE, kojega u svibnju čekaju lokalni izbori, a krajem godine parlamentarni. Prema posljednjim anketama najveća prijetnja vladajućim konzervativcima iz Narodne stranke dolazi od radikalnog Podemosa, a ne PSOE-a.

Podemosu je vjetar u leđa dala pobjeda Syrize u Grčkoj, njihove sestrinske stranke.

Valls: Mi ne nudimo demagogiju

Francuski premijer Manuel Valls ustvrdio je: "Za razliku od njih socijalisti vladaju ozbiljno. Obećavamo ono što možemo ispuniti, a ne nudimo demagogiju".

Drugog protivnika europski socijalisti vide u mjerama štednje koje podržavaju Njemačka i sjeverne zemlje.

No za razliku Syrize, čiji je čelnik Alexis Tsipras u petak dogovorio produljenje programa pomoći Grčkoj, socijalisti traže srednje rješenje.

"To treba biti plan koji odgovara brigama i potrebama Grka no istovremeno prihvatljiv vladama EU-a i ljudima koji moraju odustati od naplate potraživanja", rekao je Sanchez.

Socijaldemokrati su svjesni da su gospodarske prilike otopile entuzijazam prema Europskoj uniji.

"EU postaje nebitna svojim građanima. Ovakve mjere štednje, koje narodima ne dopuštaju rasti i stvarati radna mjesta, predstavljaju samoubojstvo", rekao je je Felipe Gonzalez, predsjednik španjolske vlade od 1982. do 1996. koji je otvorio kongres u Madridu. "Nada leži u kapacitetu naprednjaka da pronađu identitet i viziju EU-a u 21.stoljeću", dodao je.

Jedan od izazova je terorizam koji je nedavno buknuo u Parizu, a prošli tjedan i u Kopenhagenu. Socijalisti predlažu sklapanje sporazuma s Europskom pučkom strankom, grupacijom koja okuplja kršćansko-demokratske i stranke desnog centra, ali u i drugim strankama.

"Europa mora govoriti jednim glasom", rekao je domaćin Sanchez koji je prošli tjedan s političkim protivnikom, predsjednikom španjolske vlade Marianom Rajoyem potpisao sporazum o antiterorizmu.

PES je pozvao i na jedinstvo država EU-a po pitanju stanja u Ukrajini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara