Europsko vijeće za toleranciju i pomirbu: Zabranite komunizam!

Europsko vijeće za toleranciju i pomirbu: Zabranite komunizam!

Foto: L.T./Index

HOĆE li se u Hrvatskoj uskoro zabraniti nošenje komunističkih simbola i isticanje komunizma te kažnjavati skupovi u Titovom rodnom Kumrovcu? Sudeći prema izjavama naših europarlamentaraca, vjerojatnost da se tako nešto zaista dogodi je dosta mala.

Iako Europsko vijeće za toleranciju i pomirbu od Europskog parlamenta traži da zabrani promicanje i veličanje komunizma zasad je njihova inicijativa u Europarlamentu prezentirana tek jednom i to na Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove te još uvijek nije ušla u formalnu proceduru.

Hrvatski europarlamentarci ovu inicijativu smatraju dosta radikalnom. Naime, ukoliko bi Europski parlament izglasao "Europski nacrt nacionalnih statuta za promicanje tolerancije" tada bi isticanje bilo kakvih komunističkih simbola bilo kazneno djelo.

Zabranu komunizma traže europarlamentarci bivšeg SSSR-a i Istočne Europe

Naziv komunistička stranka bio bi zabranjen, a kako neslužbeno doznajemo, tada bi primjerice svih
17 posto građana koji su u Češkoj glasovali za Komunističku stranku, bili u zatvoru. Budući da bi to bio apsurd, u Europskom parlamentu su dosta skeptični prema ovoj inicijativi.

Dubravka Šuica (HDZ), članica Europskog parlamenta u razgovoru za Index rekla je kako se radi o
neformalnoj inicijativi dijela europarlamentarnih zastupnika redom iz zemalja bivšeg SSSR-a te Istočne Europe, no da Europski parlament zasad o tome nije raspravljao.

Šuica: Da je to važno, već bi bilo na sjednici Europskog parlamenta

"Radi se o inicijativi u kojoj su samo 42 zastupnika, a u EP nas ima ukupno 766. Iako pojedine zemlje članice EU mogu zabraniti komunističke simbole, znam kako je to učinila Mađarska. Ondje su osudili jednu osobu zbog nošenja takvih simbola, no ta ista osoba se žalila sudu u Strasbourgu koji je stao na stranu okrivljenog i presudio u njegovu korist", rekla nam je Dubravka Šuica.

Iako kaže, osuđuje svaki totalitaristički režim pa tako i komunizam, dodaje da ne zna kako će Europski parlament reagirati na ovu inicijativu.

"Da to smatraju važnim, to bi već bilo na dnevnom redu, smatram kako se ovdje ipak radi o jednoj
neformalnoj inicijativi. Vidjet ćemo što će biti", rekla je Dubravka Šuica.

Valjalo: Zabrane su uvijek kontraproduktivne

Član Europskog parlamenta iz redova SDP-a, Oleg Valjalo za Index je također izjavio da je navedeni dokument još uvijek u vrlo ranoj fazi i, ako do njegova usvajanja uopće nekada i dođe, u što, kaže, iskreno sumnja, to se sasvim sigurno neće dogoditi u skoroj budućnosti niti u ovom obliku.

Tek im, dodaje, predstoji rasprava o svim stavkama dokumenta, osobito u Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi taj odbor u Europskom parlamentu skraćeno zovemo LIBE. Dakle, važno je naglasiti da je ideja o ovom dokumentu tek u samim povojima i da nema nekoga osobitog razloga za veliku buru ili paniku s bilo koje strane. Parlament, a osobito nadležni parlamentarni odbori, postoje upravo zato da bi se svi dokumenti pažljivo raspravili i odvagali te dobro i dobro precizirali prije nego li oni zauzmu bilo kakav pravno-važeći okvir", rekao je Oleg Valjalo.

Načelno govoreći, Valjalo ističe kako nijedna zabrana nije dobra ako služi samo tome da bi se određene povijesne procese "zatrpalo pod tepih" te ih se tako nastojalo potisnuti iz kolektivne
svijesti.

Smatra kako nas povijesno iskustvo uči da su takve zabrane uvijek kontraproduktivne. Protiv bilo
kakvoga oblika netolerancije se ističe, treba boriti javnim raspravama, akademskim diskusijama i širokom debatom, citirajući Sir Isaiah Berlina: "Više govora i rasprave uvijek doprinese tome da loš i opasan govor u konačnici bude poražen."

"Ono što je po meni ključno jest obrazovanje mladih generacija o povijesnim procesima koji su se
odvijali prije njihova rođenja te koji zbog svoje važnosti imaju posljedičan utjecaj na današnja
zbivanja. Ciceron je u jednom od svojih govora vrlo lijepo poentirao tu misao: Ne znati što se dogodilo prije tvoga rođenja isto je kao zauvijek ostati dijete. Dakle, mislim da smisao nije u zabranama, nego u temeljitom i što je moguće objektivnijem podučavanju mladih generacija o prošlim zbivanjima. Samo tako naša djeca mogu imati zdravu podlogu za rast i djelovanje na korist čitavoga društva i svakoga pojedinca u tom istom društvu", zaključio je Valjalo.

Udar na ljevicu

Da je ova inicijativa samo pokušaj desničara da izjednače nacizam s komunizmom, smatra Mate Kapović, docent na Odsjeku za lingvistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, iako se dodaje, to nikad ne može izjednačiti.

"Desni ekstremisti su u samoj ideji pogriješili, dok je sama ideja lijevih ekstremista plemenita,
iako u praksi može poći po krivu. Riječ komunistički se ne smije zabraniti jer bi se tako mogla zabraniti i npr. riječ demokratski, te promicanje demokracije, što se ne smije zabraniti. U doba krize kad jača popularnost lijevih ideja, ovo je samo pokušaj desničara da suzbiju ljevicu. Ovu
inicijativu provode desne grupacije", ustvrdio je Kapović.

Iako su se kaže, u ljevičarskom pokretu događale užasne stvari, smatra kako u samom komunističkom pokretu nije bilo ništa loše.  "I u ime kršćanstva su se radile strašne stvari pa bi se po tom i kršćanstvo moglo zabraniti. Ono što je Isus govorio nema veze s onim što danas mnogi kršćani rade. Vrlo je jasna politička pozadina ove inicijative", zaključio je Kapović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara