Eurozona će posrnule španjolske banke financirati sa 100 milijardi eura?

Eurozona će posrnule španjolske banke financirati sa 100 milijardi eura?

Foto: AFP

EUROPSKI diplomatski izvori u Bruxellesu objavili su u subotu navečer, nakon telefonskih konzultacija ministara financija eurozone, kako bi se španjolske posrnule banke mogle dokapitalizirati iznosom koji bi mogao dosegnuti 100 milijarda eura, nakon što Španjolska podnese formalni zahtjev za europskom financijskom pomoći.

Predsjedatelj Eurogrupe Jean-Claude Juncker pozvao je na brzo rješavanje španjolske bankarske krize uoči sastanka ministara financija eurozone koji će se danas održati s ciljem pronalaska rješenja za sve veću krizu u Španjolskoj.

U razgovoru u petak navečer na njemačkom radiju DeutschlandradioKultur, Juncker je kazao da rješenje treba pronaći brzo te je inzistirao na činjenici da španjolska situacija nije usporediva s onom u Grčkoj. Pohvalio je napore vlasti u Madridu, koje svim snagama pokušavaju zemlju izvući iz recesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble ponovio je da je na Španjolskoj da odluči traži li financijsku pomoć svojih europskih partnera. Sve je izvjesnije da će se to i dogoditi te se iz Madrida već ovog vikenda očekuje i službeni zahtjev za financijskom pomoći.

Glavna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde pozvala je na tješnju suradnju europskih zemalja radi rješavanja krize u eurozoni. MMF procjenjuje kako će Španjolskoj za spašavanje gospodarstva biti potrebno najmanje 40 milijardi eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara