Eurozona je 2015. dočekala u lošem stanju

Eurozona je 2015. dočekala u lošem stanju

Foto: Hina

AGRESIVNO rezanje cijena roba i usluga nije uspjelo trgnuti ekonomiju eurozone u posljednjem kvartalu minule godine, javlja Reuters.

Indeks koji mjeri poslovnu aktivnost u proizvodnji i uslugama (PMI) otkriva da je u prosincu nastavljen negativan ekonomski trend u Francuskoj i Italiji, ali i da posustaje najveća europska ekonomija Njemačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slabost PMI-a za prosinac će dodati pozivima za više agresivnog stimulansa središnje banke, uključujući i kvantitativno olakšanje kojeg treba poduzeti što je prije moguće," komentirao je za Reuters Chris Williamson, glavni ekonomist Markita, tvrtke koja provodi istraživanja i izračunava PMI koristeći podatke tisuća kompanija.

"Eurozona će na 2014. gledati kao na godinu u kojoj je recesija izbjegnuta na granici statističke pogreške, a slabost u podacima iz našeg istraživanja sugerira kako nema garancije da u 2015. ne vidimo daljnje ekonomsko i gospodarsko poniranje." 

Analitičari procjenjuju da je rizik od deflacijske spirale realan i da će podaci o inflaciji koji se očekuju u srijedu potvrditi oštar pad cijena na godišnjoj razini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara