Eurozona obara rekorde: Stopa nezaposlenosti porasla na 11 posto!

Eurozona obara rekorde: Stopa nezaposlenosti porasla na 11 posto!

Ilustracija: AFP

STOPA nezaposlenosti u 17-članoj eurozoni porasla je na čak 11 posto, što je najveća zabilježena stopa otkako je prije 13 godina u tim zemljama uvedena zajednička valuta - euro. Čak 110.000 radnih mjesta ukinuto je u travnju. Ništa bolje ne piše se ni Europskoj uniji, u kojoj je u travnju zabilježena stopa nezaposlenosti od 10,3 posto, dok su ukinute 102.000 radnih mjesta.

Od 24.7 milijuna nezaposlenih u Europskoj uniji, njih čak 17.4 milijuna su stanovnici zemalja eurozone. Koliko su zabrinjavajuće ove brojke govori i podatak da u SAD-u, koji ima otprilike 6 posto manju populaciju nego eurozona, ima čak 5.2 milijuna manje nezaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Španjolska novi epicentar europskih briga

Dok nezaposlenost u SAD-u iz mjeseca u mjesec polako, ali sigurno, pada, diljem cijele Europe odvija se potpuno suprotan proces. Kao najveći krivac za takvo stanje uzima se dužnička kriza, odnosno mjere štednje koje su nametnute u većini zemalja, a koje za cilj imaju izbaviti zemlje iz dugova, pa makar i kroz proces rezanja plaća i dijeljenja otkaza u privatnom sektoru.

Najveća stopa nezaposlenosti zabilježena je u Španjolskoj - čak 24,3 posto. Grčka ne zaostaje mnogo s 21,7 posto nezaposlenih. Ono što je od svega možda najtužnije jest činjenica da najveći postotak nezaposlenih u Europskoj uniji čine osobe mlađe od 24 godine, ali i visokoobrazovani ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara